За 17-ти път Празникът на горнооряховския суджук привлече хиляди посетители

За 17-ти път Празникът на горнооряховския суджук привлече хиляди посетители в Горна Оряховица. Тридневният празник на горнооряховския суджук се превърна в кулинарна фиеста – с дегустации, атракции, концерти на открита сцена, игри и забавления за малки и големи.
Хиляди са били посетителите и гостите на празника, по информация на пресцентъра на Общината. Кметът на Горна Оряховица Николай Рашков благодари на всички майстори, опазили вековната традиция, с която горнооряховският суджук запази място в историята завинаги, като първия български кулинарен продукт, вписан в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитени географски указания.
Три фирми имат право да го произвеждат, каза за БТА директорът на Историческия музей в Горна Оряховица Пламен Мадемов. Характерното за деликатеса е, че се произвежда само от говеждо месо, като зрее в характерните климатични особености на региона и придобива характерна бяла плесен, точно затова е получил и своето място в Европейския съюз, посочи Мадемов.
Според горнооряховчани една от причините над града да се стели мъгла е именно пушекът от скарите, върху които суджукът се пече, а те закусвали с него. Тази история първо била разказана от банкера Атанас Буров, роден в Горна Оряховица, когато преди повече от век, водил чешки инвеститори, които искали да строят захарна фабрика в региона, припомни Пламен Мадемов. 
С голям концерт на Любо Киров завършиха майските празници в Горна Оряховица. Пред хилядите жители и гости на Горна Оряховица, настроението подгряха талантите от местния Вокален състав „Графити“. Част от състава е и финалистът от тазгодишното издание на „Гласът на България“ Симеон Славев. Поп изпълненията бяха предхождани от визуално шоу „Огън и лед“. 
Проявите по повод празника на Горна Оряховица и Празника на горнооряховския суджук започнаха в понеделник, на 27 май, като превърнаха града в интересна дестинация за гости от областта и от страната.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари