За 2023 г. се очаква загубата за „Български пощи“ да е между 60 и 70 млн. лв., сочи анализ за състоянието на дружеството

Рекламирай в beZpartien.bg

За 2023 г. се очаква загубата за „Български пощи“ да е в порядъка между 60 и 70 млн. лв. Това каза пред депутатите от транспортната комисия ресорният заместник-министър Григори Григоров, който отговори на въпрос на народния представител от ГЕРБ-СДС Андрей Рунчев във връзка с анализа на състоянието на дружеството.
Григоров посочи, че в края на миналата година дружеството е разполагало с 40 млн. лв. кеш и е имало задължение към външни доставчици в размер на 79 млн. лв. До края на юни тази година дружеството е разполагало с шест милиона лева в брой, обясни заместник-министър Григоров. По думите му разходите на дружеството са надхвърлили приходите за първото полугодие с около 50 млн. лв.  Правителството отпуска временен заем с цел покриване на оперативни разходи. След нашето идване в Министерство на транспорта са наложени изключително стриктни финансови политики, добави заместник-министърът.   
Относно финансовото състояние, Григоров посочи, че още от 2019 г. в дружеството има недостиг на средства, покривани с компенсации от държавния бюджет. Компенсациите са били предоставяни за три услуги – универсална пощенска услуга, раздаване на пенсии и разпространение на печата. До 2020 г. дупката в бюджета на пощите в размер от около 90 млн. лв. е била покривана от тези компенсации и ръководството на дружеството не имало нито вътрешна, нито външна мотивация да търси начини за подобряване на ситуацията. От 2020 г. с ковид кризата, с увеличаване на цените, дупката от 90 млн.лв. започва да се увеличава. За периода от 2020 г. – 2021 г. това увеличение е покрито от временни плащания по ковид компенсациите. През 2022 г. всички тези плащания са прекратени и допълнително през 2022 г. се е случила хакерската атака, която е довела до 17 млн. лв. загуби, добави той.
По думите на Григоров като резултат от това за 2022 г. дружеството приключва със загуба от 67 млн. лв.
Очевидно е, че ако не се вземат някакви мерки, няма никакво основание да очакваме, че дружеството ще промени резултатите си, коментира заместник-министърът. Според изготвения анализ основният проблем е, че досега не е имало никакъв финансов модел на управление. 
Анализът показва, че между 25-30 % от ресурса на „Български пощи“ в момента не се използват за никакви приходи, но същевременно те се плащат като разходи. Решението е по услуги ние да търсим пазарна ефективност, добави той. Заместник-министърът информира, че допълнително се работи за изпълнението на мерки по Плана възстановяване и устойчивост. Той изрази надежда от 86 млн. лв. дълговете да бъдат намалени на 83 млн. лв. Григоров информира, че подготвят законопроект, с който да бъде изменен досегашният начин на планиране на компенсациите на пощите, специално за универсалната пощенска услуга. Относно изпълнявания план за преструктуриране, който да бъде изпратен пред Европейската комисия, заместник-министър Григоров каза, че до 15-ти септември очакват да бъдат изпратени бележките от страна на ЕК.  Одобряването на този план е критично за „Български пощи“, допълни заместник-министър Григоров. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *