За 28-ми път Пловдив ще бъде домакин на Международния фолклорен фестивал

За 28-ми път Пловдив ще бъде домакин на Международния фолклорен фестивал. На сцената на Античния театър ще се качат фолклорни танцови колективи от цял свят, съобщиха от отдел „Култура“ на Община Пловдив. Проявата се организира традиционно от общинската администрация и е част от Културния календар на града.
Фестивалът започва на 29 юли и ще продължи до 2 август. Зрителите ще могат да видят представителни фолклорни състави от Казахстан, Латвия, Молдова, Унгария, Сърбия и Грузия. Участниците от българска страна са представителен ансамбъл „Марица“ при Средно училище „Св. св. Кирил и Методий“ – Пловдив, представителен ансамбъл „Войводинци“ при Народно читалище „Виделина-1928″ от с. Войводиново и Фолклорен ансамбъл „Тракия“ – Пловдив.
Всяка вечер от 17:30 часа ще се състоят дефилетата на танцовите трупи. Те ще тръгват от „Дом Левски”, ще преминават по Главната улица и ще стигат до откритата сцена на пл. „Стефан Стамболов”, където ще изнасят кратки концерти. Програмата ще продължава с официалните вечерни представяния на участниците на сцената на Античния театър. Освен концертите в Пловдив, представления ще има и в други райони на областта.
Официалната церемония по откриването на 28-ия Международен фолклорен фестивал е на 29 юли в Античния театър. На същата сцена в последната вечер ще се състои галаконцертът и церемонията по официалното закриване на събитието.
Всички концерти са с вход свободен, с изключение на самостоятелния концерт на грузински държавен ансамбъл за песни и танци „Мхедрули“. Той ще представи спектакъла „Духът на Грузия“ („Spirit of Georgia“). С него започва българското турне на ансамбъла, което ще продължи в Стара Загора, Пазарджик, Габрово и Русе. 
В миналогодишното издание на фестивала участваха представителни фолклорни състави от Босна и Херцеговина, Грузия, Гърция, Индонезия, Мексико и Полша.  Домакини бяха „Академичен фолклорен ансамбъл“ при Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив, с главен художествен ръководител проф. акад. Милчо Василев и хореограф доц. д-р Стефан Йорданови. Гости на форума бяха танцов състав „Зора” към НЧ „Зора 1858”, гр. Дупница, с хореограф Дилиана Диканска.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари