За адвокатите не е лесно да се работи при честите промени в законодателството, коментира съпредседателят на Балканския правен форум Борислав Боянов

За адвокатите не е лесно да се работи при честите промени в законодателството, особено ако законите се правят с частни цели и в частен интерес, което, за съжаление, се случва. Това каза в интервю за БТА адвокат Борислав Боянов – основател и съпредседател на Балканския правен форум.
Трябва да поддържаме нашия стремеж към върховенството на закона и към най-добрата услуга за клиента. Законите трябва да са стабилни. Средата трябва да е предвидима, каза той.
Времето, в което живеем сега е възможно най-динамичното. Никой досега не е виждал промени с такава скорост. Като започнем от геополитическите, свършим с икономически, социални и всякакви други, включително и технологиите. Всичко това променя не само живота на всеки човек, но и как практикуваме нашата професия, отбеляза Боянов.Следва пълният текст на интервюто:
София бе домакин на 12-ото издание на Балканския правен форум. Кои са важните послания от събитието?
– Казваме, че времето, в което живеем сега, е възможно най-динамичното. Никой досега не е виждал промени с такава скорост. Като започнем от геополитическите, свършим с икономически, социални и всякакви други, включително и технологиите. Всичко това променя не само живота на всеки човек, но и как практикуваме нашата професия.Как честите промени в законодателството също рефлектират върху работата и на адвокатите?
– Естествено не е лесно. Особено ако законите се правят с частни цели и в частен интерес, което за съжаление се случва. Така или иначе ние трябва като адвокати да развиваме традиционните си умения. Това, което говорихме на форума, е да придобием тези квалификации и умения, които са характерни за този променящ се бързо свят, с цялата иновативност, творчество и така нататък. И едновременно с това да поддържаме нашия стремеж към върховенството на закона и към най-добрата услуга за клиента. Това, което казвате за честите промени в законите – това не работи добре. Законите трябва да са стабилни. Средата трябва да е предвидима.
И Вие сам казвате понякога, че приемането на законите не изглежда по най-добрия начин. Смятате ли, че това се случва заради това, че и понякога промените в законодателството стават бързо, „на парче“ и както казват някои ваши колеги „писани на коляно“?
– От най древни времена е ясно, че правенето на закон е изключително сериозна работа. Това е един процес, който трябва да е свързан с много мислене, с предвиждане и така нататък. Не случайно има нормативни изисквания как трябва да става подготовката на един нормативен акт. За съжаление, както професор Герджиков каза преди години, процесът на законотворчество подлежи на сериозна критика. Това го чувстват всички в обществото, включително и тези, които го правят.
Мислите ли, че технологиите и изкуственият интелект наистина се превръщат в едно от най-сериозните предизвикателства пред адвокатската професия все по-често днес?
– Трябва да дефинираме какво значи „предизвикателство“. Очевидно е, че изкуственият интелект, като част от технологиите, за една година се подобрява 10 пъти. Очевидно това ще трансформира практиката, начина, по който ние я практикуваме, но всъщност тези, които са добри, ще станат по-добри, така че използването – това е част вече от ежедневието. То става постепенно. Миналата година всички очаквахме някакъв бум, но истината е, че тази и следващата година ние ще видим реално в практиката на всеки от нас.
Дали всички тези предизвикателства, за които и вие говорите – икономическата и политическата криза, и пандемията, и всичко останало са всъщност и фактор за оцеляване пред част от адвокатската професия?
– Те са фактор за оцеляване на човечеството. Адвокатската професия е много малка част от това оцеляване. Но това, което казвам, е, че адвокатската професия се е променила през годините. В днешно време се променя изключително по-бързо, но запазва своята същност. И тук е много важно – нашият стремеж към върховенство на закона, към етичните стандарти и така нататък, което е същността на професията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари