За година клуб „Млади географи“ към училище в Търговище набира популярност сред членове и връстници

За година клуб „Млади географи“ към училище в Търговище набира популярност сред членове и връстници. Той е създаден през вече отминалата учебна година по идея на преподавателя по География и икономика в Първо Средно училище „Св. Седмочисленици“ Георги Марков и е бързо възприета от учениците му, съобщиха те в пресклуба на БТА.
Целта на учителя е да покаже, че географията е важен и смислен предмет с приложение в живота, независимо от професионалния път, който поемат младежите. „Голям проблем е, че в редовните часове няма възможност да се прилагат различни допълнителни дейности, които се харесват на учениците“, каза той, с което мотивира решението си. Клубът е сформиран, а целите и задачите остават отворени, инициативите се измислят в движение от самите членове. Идеята е всичко, което се прави да не е скучно и отегчително.
Първоначално в „Млади географи“ се записват 13 ученици, по-късно се присъединяват и други.  Клубът започва да развива активна дейност, като истински следовници на географията, обясни Марков. Наред със забавните дейности обаче, учениците се включват в олимпиади по география и имат много добро представяне – за своя радост, на учителя и за гордост на училището си, чието име защитават. 
Младите географи организират благотворителни инициативи, както и други, насочени към опазване на околната среда. 
След получено разрешение от община Търговище те засаждат 90 фиданки в емблематичния за града парк „Борово око“. Дръвчетата са им подарени от „Гората. БГ“, а младите хора поддържат фиданките – поливат ги, окопават ги, косят около тях. При друга еко акция почистват околностите и брега на езерото в местността, разказа деветокласникът Симеон Станоев. 
В дейностите от годината са записани и две успешни благотворителни акции, спомня си Зара Христова. По Коледа изработват тематични картички и сувенири, които продават в база, а събраните 220 лева даряват за болна жена от Търговище – подкрепата е за 49-годишната Диляна Драганова. А по повод Първи март от ръчно изплетени мартеници събират 252 лева, които даряват на нуждаеща се ученичка от Първо Основно училище „Хр. Ботев“ в града. 
Младите географи участват и в конкурси. Те печелят първо място за комикс на тема как да пестим електричество, организиран от РИОСВ – Шумен, разказа Мирослава Златева. Девойката допълни, че членовете на Клуба, които са деветокласници, включват в свои инициативи и по-малките ученици – изнасят им тематични беседи и презентации. 
Георги Марков добави, че за цялостната си дейност клубът, макар и млад, е забелязан – наградени са от Географското дружество към Софийския университет. 
През есента членове на Клуба ще участват със свои доклади в Международна конференция в Шуменския университет.  
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари