За година повишихме заплатите на асистентите в университетите с 600 лева, каза министър Галин Цоков

За последната една година заплатата за най-ниската академична длъжност в университетите бе повишена с 600 лева, а с изпълнение на поетите в закона ангажименти до края на годината общото увеличение за нея ще достигне 1000 лева. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков на форум, организиран от Националния браншов синдикат „Висше образование и наука“ при КНСБ. Той благодари на социалните партньори и на представителите на университетите за общите усилия за подобряване на условията в сектора, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).
„Всичко, постигнато през последната година, се дължи на добрия ни диалог. Със сигурност има нужда от още много усилия, но поставихме основата, над която да надграждаме“, каза проф. Цоков и подчерта, че в периода на служебния кабинет бяха преведени общо около 80 милиона лева  за университетите. Благодарение на това се гарантира увеличение на заплатите на всички университетски преподаватели, а също и на служителите в администрациите на висшите училища и на докторантските стипендии. „С изпълнение на разписаните в Закона за висшето образование допълнителни средства реално ще имаме три увеличения на заплатите само за година, което вероятно никога не се е случвало“, допълни министърът.
„Без добри университети няма да има добро бъдеще за страната ни“, подчерта министър Цоков и поздрави висшите училища за постоянните им усилия да се подобряват и да бъдат още по-конкурентни. По думите му е много важно да се продължи и задълбочаването на връзките между тях. „Ние можем да сме успешни само, ако обединяваме усилия и създаваме мрежа от университети, защото трябва да се конкурираме с най-добрите от Европа и света, за да привличаме повече чуждестранни студенти“, каза образователният министър. Според него това означава повече съвместни програми и специалности, както и споделени усилия в популяризирането на висшите училища зад граница. „За тази година виждам, че университетите ни са извървели много по-дълъг път и са станали по-практически ориентирани. Трябва ни още малко вяра в собствените възможности и последователни усилия, за да бъдем сред най-добрите“, каза министър Галин Цоков.
По време на форума председателят на Националния браншов синдикат „Висше образование и наука“ проф. Лиляна Вълчева представи анализ на резултатите на висшите училища по направления, както и на нивата на възнаграждения в тях. В събитието участие взеха народният представител Красимир Вълчев,  директорът на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ Любослав Костов, ректори, преподаватели и други.
Както писа БТА, с 290 лева ще се увеличи заплата на всеки представител на преподавателския състав в държавните висши училища. Това бе договорено 21 май т.г. на среща между служебния министър на образованието и науката проф. Галин Цоков с представители на синдикатите и със Съвета на ректорите, съобщи тогава пресцентърът на МОН.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари