За какво гласуваха държавниците на изборите днес

Президентът Румен Радев, служебният премиер Димитър Главчев, вицепрезидентът Илияна Йотова, кметът на София Васил Терзиев и заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова дадоха своя вот на днешните избори „две в едно“ – за Народно събрание и за Европейски парламент.
Дали и при какви условия ще има правителство, зависи изцяло от партиите, и се надявам да са си научили урока – тежкия урок, че трябва да поставят обществените интереси пред собствените и партийните интереси. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев, след като гласува в столичната Професионална гимназия по транспорт „Макгахан“.
Отказът от защита на националните интереси води до уронване на доверието в институциите, допълни държавният глава. Крайно време е партиите да се водят и да съставят правителство, базирано на ценности, споделени програми, на това напред да бъде общественият интерес и той да бъде водещ, а не от страх, че ще излязат извън властта, коментира Румен Радев.
Гласувах за по-добра България, за скорошно влизане в Шенген и по земя, а догодина – еврозона, каза служебният премиер Димитър Главчев пред журналисти, след като гласува с машина в 5-то ОУ „Иван Вазов“ в София.
Гласувах за политици, които спазват Конституцията и законите на страната, и във всичките си действия се ръководят от интересите на народа, каза Главчев.
По повод изборите за Европейски парламент, Главчев каза, че се надява на скорошно влизане в Шенген и по земя, а догодина – еврозона.
Не съм оптимист, че ще има правителство, каза вицепрезидентът Илияна Йотова, след като гласува в Софийската професионална гимназия по електроника „Джон Атанасов“. Тя избра да гласува с машина.
„Моята надежда е, че поне за един определен период от време напред няма да бъдем отново в същата класна стая“, каза вицепрезидентът.
Нека не забравяме, че днес гласуваме и за Европейски парламент. Гласувах за хора, които са добре подготвени, които знаят след 17 години какъв е българският интерес, обясни Илияна Йотова.
Винаги гласувам за една по-добра България, която седи достойно в Европа. Това заяви пред журналисти кметът на София Васил Терзиев, след като упражни правото си на вот в 118-о СУ „Академик Людмил Стоянов“ в столичния квартал „Младост 1“.
Надявам се да има стабилност, посочи също Терзиев. Нашият подход винаги е бил да работим с всички – и на местно ниво, и на ниво държава, каза той в отговор на въпрос дали софиянци ще усетят липсата на редовно правителство. По думите му, независимо кой е министър или министър-председател, подходът е да се защитават интересите на града.
Гласувах за мирна, просперираща и стабилна България в сигурна Европа. Това каза пред журналисти заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова, която гласува в Профилираната природо-математическа гимназия „Екзарх Антим I“ във Видин.
Гласувах за прекъсване на онази безумна изборна спирала, в която се намираме в момента. И най-вече гласувах за отбора на знаещите и можещите, допълни Кирова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари