За началото на новата учебна година е осигурен безплатен транспорт на около 100 000 ученици, каза министър Галин Цоков

Рекламирай в beZpartien.bg

За началото на новата учебна година е осигурен безплатен превоз, транспорт, на около 100 000 ученици по 5400 маршрута в цялата образователна система, каза министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков на заседанието на Комисията по образованието и науката в парламента.
Той уточни, че откакто е министър на образованието, вече на два транша са разпределяни нови училищни автобуси към малките общини, за да се подобри автомобилният парк на образователните институции. 
Председателят на образователната комисия Красимир Вълчев (ГЕРБ-СДС) попита министър Галин Цоков какви ще са параметрите на бюджета за образование за 2024 г. 
„Основните увеличения ще са свързани със заплатите на учителите, които ще са 125 процента от брутната средна заплата за страната. Изчислили сме, че ще се получи някъде около 2050 лева начална заплата на стартиращ учител за 2024 г. Усилията са ни насочени и за увеличаване на стипендиите на учениците, защото те през настоящата година останаха неувеличени, както и за издръжката в детските градини – за храненето и грижите за децата. Ще разработим програма за детските градини и национална програма за безопасност на движението заедно с Държавната агенция за пътна безопасност. Други основни приоритети, за които ще поискаме повече пари в сравнение с миналата година, са свързани и с издръжката на висшето образование. Ще поискаме 16 милиона лева повече за качеството му, както общо 40 милиона лева за минималната работна заплата за длъжността „асистент“ и за политиката за финансиране на заплащането във висшите училища. Ще увеличим и заложените средства за 2024 г. за програмите за капиталови разходи – за средното и за висшето образование“, обясни министър Галин Цоков. 
Красимир Вълчев заяви, че трябва да продължи политиката за увеличаване на възнагражденията и отбеляза, че минимум с 13 процента трябва да се иска увеличение на заплатите на учителите и на академичните преподаватели, които също не бива да бъдат изоставени.
Вече са разработени националните програми за строеж и ремонт на училищни сгради, другата – е за училищни салони и спортни площадки в училища и детски градини, а третата програма е за 100 милиона лева и е за реконструкция на студентски общежития, каза образователният министър. Той уточни, че за критериите за ремонт на студентските общежития се работи заедно с ректорите и с Националното представителство на студентските съвети.
 
 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *