За първа година в Средното училище в Опака няма да има първокласниците

Рекламирай в beZpartien.bg

За първи път в Средно училище „Васил Левски“ в Опака няма да има първокласниците. Училищният звънец ще бие на 15-ти септември за общо 159 ученика. А в общината училищния праг ще преминат 258 ученика в общо три учебни заведения, съобщи за БТА заместник кметът Бахар Мустафова. 
По думите на заместник-кмета нулевата година в училището в общинския център е очаквана още от миналата учебна година. Тогава родители са пуснали по-рано децата си в клас. За следващата учебна година вече се знае, че първокласниците в Опака ще има.
В другите две училища в общината – в Основно училище „Васил Левски“ в село Крепча и в Основно училище „Ал. Константинов“ в село Голямо Градище децата, които ще прекрачат прага на родното училище за първи път, са общо 15 – 13 в Крепча и две в Голямо Градище, където училището вече втора година е със статут на защитено.
На първокласниците за трета поредна година ръководството на Община Опака подарява раници с пожелания за успешна и здрава учебна година на децата и семействата им. 
Община Опака ще  дофинансира една паралелка в града и една в село Крепча с по малко от десет ученици. За село Крепча се предвижда отпускането на 22 650 лв. за сформирането на една паралелка в трети клас с осем ученици, обясни Мустафова. Дофинансиране се прилага, за да няма слети паралелки в учебните заведения.  В Опака дофинансирането е на стойност 29 724 лв.  на един седми клас под 10 ученика.
„За една малка община като нашата, тези суми наистина са затрудняващи. Но за нас качественото образование и децата са винаги приоритет. Затова кметът Медихин Кадиров прави всичко възможно и винаги е в помощ на директорите“, коментира Мустафова. 
През летните месеци в учебните заведения са извършени козметични ремонти, които вече са приключили и учебната година ще започне нормално. 
В трите детски градини в общината се възпитават общо сто деца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *