За пети път в село Бързия край Берковица протестираха срещу преминаването на тирове през Петрохан

За пети пореден път този месец граждански сдружения и политически партии, недоволни от решението за пускане на тирове през прохода Петрохан в Стара планина, организираха тази вечер протест и блокада за кратко на пътя Монтана-София през прохода в село Бързия, община Берковица, което е последното населено място в област Монтана по шосето.
Протестиращите поискаха отмяна на решението за пускане на тежкотоварни камиони по пътя през прохода, което според тях застрашава живота на пътуващите в леките автомобили хора. Те за пореден път обявиха това решение за „безумно“ и попитаха колко струва човешкият живот и може ли той да се измерва в литри гориво и километри, които превозвачите ще спестят, ако минат по краткия път през прохода Петрохан. 
Протестиращите посочиха, че пътят през Петрохан е проектиран само за леки автомобили, тесен е и с много завои, при които тировете неизбежно навлизат в платното за насрещно движение и създават риск от транспортни произшествия. Те обявиха, че шофьорите на камиони над 12 тона не спазват обявените от Агенция „Пътна инфраструктура“ ограничения да не преминават през прохода в пиковите часове и заявиха, че полицията не прави достатъчно, за да спре нарушителите.
При предишния протест в село Бързия на 25 юни министърът на регионалното развитие и благоустройството в служебното правителство Виолета Коритарова пристигна при протестиращите в Бързия и разговаря с тях. Тя посочи, че Северозападна България има нужда от нови пътища и заради това се налага затваряне на отсечката Мездра – Лютидол за ремонт и изграждане на скоростен път. Министър Коритарова призова хората за толерантност и търпение, докато новият път бъде изграден. Тя смята, че с този път ще се даде тласък на развитието на икономиката в Северозападна България и уточни, че пътят Монтана – София през прохода Петрохан е един от обходните маршрути на тежкотоварните камиони, но не е единственият.
Още тогава протестиращите обявиха, че не приемат нейните аргументи и заявиха, че според тях решението е взето под натиска на превозвачите, чиито разходи се съкращават, ако преминат през Петрохан. Те обявиха, че ще продължат да протестират и да блокират шосето, докато гласът им не бъде чут.
На протеста присъстваха кметовете на община Берковица Радослав Найденов и на село Бързия Атанас Алексов. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари