За поредна година в Казанлък състави от цял свят представят своите традиции и фоклор

Започна поредното издание на Международния фолклорен фестивал в Казанлък, а откриването събра стотици гости на централния площад „Севтополис“. На сцената в града на розите в продължение на три дни ще се качат състави от различни страни, които ще представят пред жители и гости на града своите традиции и фолклор. 
Международният фолклорен фестивал е едно от традиционните събития, включени в програмата на Празника на розата в Казанлък, а в него през годините са участвали групи от всички краища на света, разказа за БТА Теодора Георгиева, директор на Общинската библиотека „Искра“, които са съорганизатори на фестивала съвместно с Община Казанлък. След кратко прекъсване, инициативата е била възобновена от кмета Галина Стоянова през 2013 година и от тогава отново се организира ежегодно. 
Фестивалът ще продължи три дни, през които на сцената ще се качат състави от побратимените на Казанлък градове Дзинан в Китай, Джунаг – гу в Южна Корея, Димотика в Гърция, Кочани в Република Северна Македония. За пръв път тази година в Казанлък ще гостуват фолклористи от Лай Чау във Виетнам, с който тази година беше подписан Меморандум за сътрудничество. 
За пръв път преди официалното откриване се състоя и опознавателна среща на съставите с представители от Община Казанлък като организатор, посочи още Георгиева.
Традиционно във фестивала се включват и местни сътави, които от своя страна представят пред гостите родните традиции и фоклор, обясни Теодора Георгиева. В първата вечер участие ще вземат домакините от Ансамбъла за народни песни и танци „Искра“ с ръководител Цветан Цочев, които ще представят „Тракийска сюита“ и „Шопско настроение“. Утре фолклорната вечер ще открие Представителният младежки фолклорен танцов състав „Арсенал“ с художествен ръководител и хореограф Ваня Минчева. В репертоара на състава са включени танци от всички етнографски области на България, а на откритата сцена след празничното шествие на 2 юни ще се изявят танцовите формации от Народно читалище „Жар – 2002“ , които преди това ще дефилират с фолклорни костюми на побратимените градове. За доброто настроение в неделя ще се погрижат и клуб „Тракийци“ с художествен ръководител Валентин Ангелов, както и клуб „Янина“ към Народно читалище „Братство – 1869“ в село Енина.  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари