За последните шест месеца има увеличение на катастрофите, но намаление в броя на загиналите и ранените, каза за БТА комисар Мария Ботева

За последните шест месеца пътнотранспортните произшествия са малко повече спрямо тези за същия период на миналата година, но се отчита намаляване на броя загиналите и ранените. Това каза за Българската телеграфна агенция (БТА) комисар Мария Ботева, заместник-началник на отдел „Пътна полиция“ при Главната дирекция „Национална полиция“ на МВР.
Комисар Ботева взе участие в провеждащия се в София Фестивал за Националния ден на безопасността на движението по пътищата – 29 юни. БТА е медиен партньор на събитието. 
Това е един прекрасен подход на държавата – да покаже на обществото, че е загрижена за безопасността на всички участници в движението по пътищата, посочи комисар Ботева по повод събитието. Тя припомни, че с решение на Министерския съвет от 2019 г. днешният ден е обявен официално за Национален ден за безопасност на движението по пътищата. 
Именно възможността да се съберат всички институции, освен тях и граждани и неправителствени организации, асоциации и сдружения, подсказва на всички, че резултати има. Всички сме заедно и това е първият резултат. Вторият е, че благодарение на нашите усилия се ангажират повече хора, подчерта тя. 
Човешкият живот няма цена. Ние трябва да се борим да няма загинали на пътя, призова комисар Мария Ботева.
Посетителите ще могат да се включат напълно безплатно в близо 30 различни дейности, демонстрации, игри, викторини, награди и запомнящи се преживявания.
Жълтите павета на площада ще се превърнат в площадка, на която децата ще играят с професионални аниматори, ще редят пъзели, рисуват, участват в арт работилници и в образователни игри за безопасно поведение на пътя. За младежите са подготвени специални симулатори, на които ще могат да шофират в безопасна среда или да видят как въздейства алкохолът и колко е затруднена координацията след употребата му. Посетителите ще видят на живо как се обезопасява транспортно произшествие и как се спасяват човешки животи, чрез рязане на превозни средства, както и гасене на запален автомобил. Отблизо ще могат да бъдат разгледани специализираните автомобили и техника, сред които пожарен и авариен автомобил, напълно оборудван полицейски патрул, оборудване за търсене и спасяване и много други. Изложба на ретро автомобили ще покаже еволюцията на системите за безопасност, а мотористите ще разкажат за какво трябва да се внимава в разгара на сезона. 
На място всички ще могат да получат консултация за правилното и безопасно возене на деца в кола, как да избегнат грешките на пътя и за какво да внимават. Ще могат да се включат в открити беседи, анкети и да спечелят разнообразни награди. 
По време на събитието ще бъдат обявени победителите в училищния конкурс „Талисман, който ни пази на пътя“ и вторите годишни награди „Регионални и местни инициативи в подкрепа на безопасността на движението по пътищата“.
Интересна и полезна информация в сферата на пътната безопасност може да намерите в рубриката „На пътя животът е с предимство“, реализирана съвместно между Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ и Българската телеграфна агенция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари