За повишаване на осведомеността на младежи за ценностите на ЕС ще работи по проект Клубът на нестопанските организации в Търговище

Рекламирай в beZpartien.bg

Клубът на нестопанските организации в Търговище започва работа по проекта „Младите хора – бъдещето на Европа“. Основната цел е да повиши осведомеността на младите хора относно ценностите на Европейския съюз, съобщи за БТА ръководителят на проекта Мирослава Маджарова. 
За да представим темите за европейските ценности, ще се опрем на ентусиазма, иновативността и мотивацията на младите хора от Ученическия парламент към Центъра за подкрепа на личностното развитие – Обединен детски комплекс в Търговище, каза още Маджарова. Учениците ще бъдат обучени по четири теми, в избора на които ще участват сами. Сред възможните теми са: „Демокрация“, „Човешки права“, „Европейски ценности“ и други, които ще бъдат подробно разработени от експерти от Клуба и техни партньори. В работата ще включват разнообразни подходи и методи – интерактивни и ролеви игри, работа в групи, викторини и т.н. ,за д е интересно на младите хора.
След като бъдат обучени, младежите, разделени в четири групи от по трима доброволци, ще представят темите пред свои съученици от две училища в Търговище.
„В края на проекта ще проведем хакатон под мотото – „Младите хора – бъдещето на Европа“. Ще участват 25 младежи от двете училища, както и доброволците, провели обученията. Всички те ще имат възможност да премерят знанията си и да изработят различни продукти като: презентация, видео, плакат, дебат“, допълни Мирослава Маджарова. 
С реализирането на този проект се надяваме да създадем образователен продукт, който да е интересен за младите хора и да успеем да ги мотивираме да бъдат активни граждани на България и Европа. Този продукт ще бъде разпространен във всички училища, читалища и нестопански организации от региона – на хартиен и на електронен носител, допълни изпълнителният директор на Клуба Невена Маджарова.
Проектът „Младите хора – бъдещето на Европа“ се изпълнява от Клуба на нестопанските организации в  Търговище и отговаря на приоритет „Демокрация“, цел 4. Насърчаване на включването на млади хора, в това число и като доброволци, в дейностите на гражданските организации и Цел 5.  Разработване и прилагане на образователни инструменти за повишаване на разбирането за демокрацията и гражданските права сред гражданите.
Проектът се финансира по националния Проект „Укрепване ролята на гражданските организации в България за защита и насърчаване на основните европейски права и ценности“ (ProEUvaluesBG)/или проект „Права и ценности“, и се осъществява с финансова подкрепа от Европейския съюз чрез програма „Граждани, равенство, права и ценности“ (CERV). Финансиращата институция е Европейската изпълнителна агенция за образование и култура (EACEA), съгласно правомощията, които са  делегирани от Европейската комисия. 
В дейностите, които ще продължат една години, ще бъдат изразходвани 19 909 евро. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *