За празника на Златоградското чеверме ще се въртят 150 агнета на шиш

За девета година Златоград ще отбележи празника на чевермето, каза за БТА кметът Мирослав Янчев.  Той посочи, че ще се въртят 150 агнета, автентично приготвени.
Тържествата започват на 10 май (петък) с шоу програма с Шкумбата и танцова формация „Елика“. Кулминацията е в съботния ден, когато ще се правят чеверметата и традиционни златоградски ястия. „По традиция показваме на нашите гости по какви начини може да бъде приготвено едно агне“, каза още кметът. Около 60-70 души ще бъдат ангажирани, като повече от половината агнета ще се въртят ръчно.
Официалното откриване на Празника на Златоградското чеверме ще е в събота на централния площад в града под съпровода на „101 каба гайди“. В следобедните часове е предвидено народно веселие с фолклорен ансамбъл „Странджа“, Концерт на Николина Чакърдъкова и Неврокопските танцьори, оркестър „Евридика“ – Смолян, Фолклорен концерт на самодейни състави към читалище „Просвета – 1908“ Златоград, читалище „Прогрес – 1939“ в село Старцево, читалище „Искра – 1997“ в село Долен и читалище „Орфей – 1947“ в село Ерма река, Райна и мъжка фолклорна група „Годлево“ и оркестър „Калофер“.  
Празникът продължава и в неделя с оркестър „ПИМ – Тинчо Севдалинов“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари