НачалоСвятЗа Русия става все по-трудно да организира референдуми в окупираните територии

За Русия става все по-трудно да организира референдуми в окупираните територии

Украински източници все по-често съобщават, че руските окупационни власти вероятно признават собствената си неспособност да проведат широкомащабни референдуми в окупираните украински територии поради провала на руските военни да превземат желаната територия и натиска на местната съпротива и партизаните в окупираните територии, съобщава Институтът за изследване на войната (ISW) в своя ежедневен анализ на развитието на бойните действия..

Украинският център за съпротива заяви на 1 септември, че Кремъл е очаквал да контролира цялата Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка области до лятото на 2022 г. и че неспособността на руса армия да поеме контрол над тези територии е подкопала перспективите на Кремъл да организира големи мащабни референдуми в окупираните региони, цитира .bg.

Центърът за съпротива добави, че руските власти ще продължат да разпространяват концепцията за широкомащабни референдуми в информационното пространство, но че окупационните основно разбират, че дори поетапно гласуване може изобщо да не се осъществи поради двойния ефект на руските военни неуспехи и натиска, упражняван от украинска партизанска и гражданска съпротива.

Както ISW съобщава, военни операции от мащаба на продължаващото украинско контранастъпление не може да се оценяват дали успяват или се провалят за ден или седмица.

Украинският генерален щаб заяви, че руският Владимир е удължил крайния срок за руските сили да превземат Донецка област от 31 август до все още малко вероятната це дата 15 септември и руските сили извършват няколко предислокации, за да постигнат тази цел. Заместник-началникът на Главното оперативно управление на Олексий Громов заяви, че руските сили прегрупират елементи от Централния военен окръг (ЦВО), действащи в равленията Луганск-Донецка област, в опит да увеличат числеността на войските западно от град Донецк. Громов добави, че руските сили са разположили две батальонни тактически групи (БТГ) от Белгородска област в посока на западната фронтова линия на Запорожка област, което според него може да подкрепи възобновените руски настъпателни операции в Донбас . Громов заяви, че руските военни продължават да формират 3-ти армейски корпус, който да се разположи в Донецка област, като също има вероятност да възобнови настъпателните операции в Донецката оперативна зона. Той отбеляза, че не е ясно дали всички мобилизирани военнослужещи от 3-ти армейски корпус са преминали военно обучение. Съобщава се също, че руските сили са въвели по една БТГ в направленията на Славянск и Николаев.

Украински военни повториха, че украинските сили продължават да атакуват руската логистика и подкрепления и поддържат оперативно мълчание относно напредъка на украинската контраофанзива в Южна Украйна на 1 септември. Громов заяви, че руските загуби в момента са сериозни поради серия от украински ракетни, въздушни и артилерийски удари по руски командни пунктове, позиции и складове за между 29 август и 31 август.

Украинското южно оперативно командване съобщи, че украинските сили са унищожили понтонен мост над река Ингулец в Даревка, на около 18 км североизточно от град Херсон и разположен на магистралата град Херсон-Нова Каховка. Украинските сили атакуват понтонните мостове от 29 август, вероятно да попречат тактически на руските сили и да подкрепят продължаващите украински настъпателни операции.Украинското южно оперативно командване също отбеляза, че украинските сили са ударили шест склада за боеприпаси в Берсилавски и Херсонски райони (в централната част на Херсонска област и Хенниченски район, близо до източната граница между Херсонска област и Крим.

Руски военни блогъри съобщиха, че украинските сили продължават да атакуват в най-малко четири посоки в Херсонска област, но тези твърдения остават до голяма степен непроверими. Различни източници твърдят, че боевете продължават на запад от Високополя, южно от границата на Херсонска и Днепропетровска области, на изток и североизток от украинското предмостие над река Ингулец, около Снигуровка на около 65 км източно от град Николаев и на север от град Херсон.

Руските сили са извършили наземни атаки северозападно от Славянск, на юг и североизток от Бахмут и на северозапад и югозапад от град Донецк.

Руските сили са провели ограничена сухопътна атака северозападно от Славянск на 1 септември. Украинският генерален щаб съобщи, че руските войски са се опитали да напреднат към Долина, на 18 км северозападно от Славянск по магистрала E40. Руските сили допълнително са продължили рутинните обстрели, въздушни удари и въздушно разузнаване по линията Изюм-Славянск и близо до границата на Харковска и Донецка област. Руските сили не са извършили никакви потвърдени наземни атаки към Сиверск на 1 септември и са продължили рутинните артилерийски удари по града и околните селища.

продължава ограничените наземни атаки на североизток и юг от Бахмут (Артьомовск). Украинският генерален щаб заяви, че руските войски са се опитали да настъпят към Весела Долина (5 км югоизточно от Бахмут), Зайцево (8 км югоизточно от Бахмут), Соледар (10 км североизточно от Бахмут) и Бахмутское (8 км североизточно от Бахмут). Както украински, така и руски източници посочиха, че украинските войски може да ескалират операциите около Бахмут, потенциално за да си възвърнат изгубените позиции.

Руските сили са провели ограничени наземни атаки по западните покрайнини на град Донецк . Украинският генерален щаб съобщи, че руските войски са се опитали да подобрят позициите си около Первомайское, Невелское и Оптино, като всички се намират на 15 км от северозападния край на град Донецк Руските сили също продължиха рутинните въздушни и артилерийски удари по фронтовата линия Авдеевка-Донецк.

Руските сили не са извършили никакви потвърдени наземни атаки по оста на град Харков на 1 септември. Украинският генерален щаб съобщи, че руските сили са продължили да извършват въздушно разузнаване с помощта на БПЛА в близост до населени места по фронтовите линии. Руските сили са продължили да използват артилерия, за да обстрелват селища на север и североизток от град Харков.

Руското министерство на отбраната твърди, че руските сили са отблъснали украинска офанзива близо до Руски Тишки, приблизително на 20 км североизточно от град Харков, на 1 септември. ISW обаче не е в състояние независимо да провери това твърдение.

Руските сили не са провели настъпателни операции в Херсонска или Запорожка област и са продължили рутинните обстрели по линията на съприкосновение.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО