За стратегическа автономия и конкурентноспособност е нужна устойчива енергия, каза президентът Румен Радев

За наличието на стратегическа автономия и конкурентоспособност на икономиката е нужна устойчива енергия, да може да се разчете за години напред каква ще е цената на тази енергия, каза днес президентът Румен Радев в обръщението си към участниците в международната ядрена конференция „Булатом“, която се провежда край Варна. По думите му такава стабилност на прогнозите дава ядрената енергия.
Президентът посочи, че „Булатом“ не е просто форум за обсъждане на тенденциите в развитието на ядрената енергетика, а има отношение към стратегическата автономия на Европейския съюз (ЕС), към Зелената сделка и в същото време към осигуряването на конкурентоспособността на Евросъюза. 
Според Радев до 2050 година ще се покачва рязко нуждата от електрическа енергия. По думите му това ще важи за всички отрасли на икономиката. Другата тенденция е съчетание между политически амбиции и желания и възможностите на технологиите, допълни президентът, като припомни, че Зеленият преход и постигането на климатична неутралност пак е с хоризонт 2050 година.
Нямам претенция да съм на нивото на 240 ядрени физици в нашия парламент, там вземат решения за няколко часа точно с какви технологии да се развива нашата ядрена енергетика, допълни президентът. Той припомни как преди години при провеждането на заседания на Съвета на ЕС се е очертавало „прекрасно зелено бъдеще“ и постепенно мечтите са се превърнали в императив към държавите. По думите на Радев тогава неговият апел е бил да се върви в тази посока, но страната ни да не бъде притискана да се отказва прекалено рано от базовите си мощности, защото това може да доведе до редица катаклизми. Той допълни, че все още няма разработени и внедрени евтини и ефективни технологии за съхраняване на енергията от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Освен това за ВЕИ са необходими терени, а у нас земята е изключително ценен ресурс, каза президентът. Той допълни, че когато се говори за разгръщане на ВЕИ, за съхранение на енергия, трябва да се имат предвид и възможностите на електропреносната мрежа, а нашата има нужда от огромни инвестиции.
Радев подчерта, че и с участието на България е постигнато съгласие ядрената енергетика да остане в таксономията на ЕС, а инвестициите в нея да се признават за устойчиви и зелени. Започваме да осъзнаваме, че освен чиста природа има и т.нар. конкурентоспособност, жизнен стандарт на европейските граждани, трудова заетост, и не бива едното да се пренебрегва за сметка на другото, подчерта Радев. Той каза още, че страната ни с основание се гордее с половинвековен опит в безопасната стабилна експлоатация на ядрени мощности и то изцяло с български персонал. Пътищата напред са ясни, има политическо решение България да продължи да развива своята ядрена енергетика, посочи президентът. Той изрази желание да се поставят и ясни срокове за изграждането на новите мощности, да се търсят най-добрите условия. Навлизат нови технологии, но това са дългосрочни процеси, посочи президентът. И уточни, че става въпрос за няколко правителства, а ако се вземат предвид последните три години, ще са десетки. Радев допълни, че страната ни трябва да има и ясни изисквания за крайната цена на проектите, за да не стане така, че да започнат при едни и да приключат при съвсем различни финансови параметри. Строителството на един нов блок отваря възможност за хиляди нови работни места, дава тласък на образованието и науката, допринася за социално икономическото развитие на региона, и най-вече престижът на страната ни ще бъде запазен, каза още Радев. По думите му всички тези процеси, които ни очакват, могат да бъдат успешни, ако имаме добро сътрудничество с чуждестранните ни партньори, обменяме опит, технологии, знания за постигането на висока ефективност при гарантирано качество и безопасност. Той допълни, че би могло да се мисли и в посока новите технологии – малки ядрени реактори. В близък и средносрочен план ядрената енергетика остава незаменим източник, каза в заключение президентът. По думите му тя осигурява възможност да мислим за съвършени зелени технологии, но дотогава, в близките десетилетия, България ще продължи да развива ядрената си енергетика.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари