Забранява се провеждането на изложби и пазари за птици на територията на област Разград

Забранява се провеждането на изложби и пазари за птици на територията на област Разград. Ограничението е част от превантивните мерки срещу птичия грип, разпоредени от Областната епизоотична комисия, съобщиха от областната администрация. Заседанието е свикано във връзка с възникналите огнища на птичи грип в страната и заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните с указание за провеждане на областни епизоотични комисии, на които да се набележат конкретни мерки да бъдат извършени засилени информационни кампании сред населението.
Сред превантивните мерки срещу разпространението на болестта, приети на заседанието, са още забрана на отглеждането на открито на всички видове и категории птици до отмяната на заповедта. При поява на каквото и да е заболяване или смърт на птици, незабавно да уведомят обслужващия ги ветеринарен лекар или кмета на населеното място. Ловци, дивечовъди, биолози, еколози и др. трябва да уведомяват ветеринарно-медицинските специалисти за промяна в поведението на птиците или ако забележат смъртност при тях. Разпоредено е също да се проведат заседания на Общинските епизоотични комисии и да се набележат конкретни мерки, за да не се допусне заболяването да засегне птицевъдството, което е силно развито в региона.
Към днешна дата на територията на област Разград няма обявени огнища на болестта инфлуенца по птиците, каза за БТА пресаташето на областната администрация Деница Дилова.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари