Задълбочаване на сътрудничеството в областта на отбраната обсъдиха министрите на отбраната на България и Египет

Рекламирай в beZpartien.bg

Задълбочаване на сътрудничеството в областта на отбраната обсъдиха министрите на отбраната на България и Египет, съобщиха от Министерството на отбраната (МО). 
Днес министър Тодор Тагарев се срещна с генерал Мохамед Заки – главнокомандващ Въоръжените сили и министър на отбраната и военната промишленост на Арабска република Египет, съобщиха от министерството. Разговорите са в рамките на посещението на българска правителствена делегация, ръководена от вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел.
Двамата министри на отбраната са дали висока оценка на установените традиционно добри взаимоотношения между България и Египет и са подчертали, че настоящата среща е своеобразен израз на желанието на страните ни да развиват взаимноизгодно и ползотворно сътрудничество. Обсъдени са били актуални въпроси на сигурността в региона и света, както и възможностите за задълбочаване на взаимодействието във военната сфера. Тагарев и домакинът му са отбелязали военно-техническото сътрудничество и военното образование и подготовка, като области с най-голям потенциал за развитие.
На официална церемония беше подписан Меморандум за разбирателство между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на отбраната на Арабската република Египет за сътрудничество в областта на отбраната, се казва в информацията. Министър Тодор Тагарев и неговият египетски колега подчертаха, че Меморандумът предоставя необходимата правно-нормативна рамка за по-нататъшното развитие на връзките и контактите между двете страни, като изразиха очакванията си той да даде нов тласък на сътрудничеството в сфери от взаимен интерес, се казва още в прессъобщението. 
Министър Тагарев положи венци на Паметника на незнайния войн в Кайро, информират от МО.
Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел и водената от нея делегация пристигнаха на еднодневно официално посещение в Египет. Част от делегацията са Тодор Тагарев, министър на отбраната, Георги Гвоздейков, министър на транспорта и съобщенията, Богдан Богданов, министър на икономиката и индустрията, Милена Стойчева, министър на иновациите и растежа и Румен Радев, министър на енергетиката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *