Задържаха хакера Емил Кюлев, крал данни от държавни институции

Софийска градска прокуратура (СГП) привлече като обвиняем и задържа за 72 часа 21-годишния Теодор Илиев, съобщиха от държавното обвинение.

Това е хакерът, който се представяше с името на убития през 2005 г. банкер Емил Кюлев.

През 2020 г. той обяви в хакерски форум, че е източил информация от базата данни на голяма фирма за разплащателни услуги и предлага свободен достъп до тях. Оказва се, че става дума за номера на банкови сметки с ЕГН-тата на близо 2000 клиенти на компания за отпускане и събиране на кредити.

Частно разследване установява пред 2022 г., че зад псевдонима Емил Кюлев стаи 19-годишният тогава Теодор Илиев.

Обвинението срещу Илиев е за компютърни престъпления – нерегламентиран достъп до информационни системи на десетки държавни институции, търговски банки, застрахователни компании и други юридически лица, копиране и използване на съответните данни от информационните масиви.

Установено е, че нерегламентираният достъп до базите данни е осъществяван в периода от март 2020 г. до януари 2024 г., уточняват от прокуратурата.

По време на разследването срещу него са претърсени над 20 адреса на територията на страната. Иззета е компютърна техника, в т.ч. и персонален лаптоп, който задържаният се е опитал да унищожи.

СГП ще поиска от Софийски градски съд да му наложи мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари