НачалоБългарияЗафиров: Преговорите за социалните мерки не бяха леки и БСП неведнъж имаше...

Зафиров: Преговорите за социалните мерки не бяха леки и БСП неведнъж имаше готовност да напусне коалицията

“Следя внимателно изявите на активистите на другите партии от бившата коалицията – те говорят само за левите мерки, които бяха реализирани. Направихме безплатни детските градини и ясли, вдигнахме пенсиите, увеличихме майчинството за втората година. И о теглим чертата, се оказва, че те няма с какво друго да се похвалят, освен с нещата в социалния сектор, чийто основен стожер бе .” Това заяви водачът на листата на “БСП за България” във Атанас Зафиров в предаването “Актуално от деня” по БСТВ.
Той уточни, че преговорите за тези мерки не са били леки и БСП неведнъж е имала готовност да усне коалицията, ако те не се осъществят.
“Ние показахме и сериозна подкрепа за та. Наясно сме, че ако няма силна икономика, няма да има за социална . Ето това е симбиозата между лявото и дясното, която постигнахме”, добави Зафиров.
Социалистът припомни, че досегашното правителство само за 7 месеца е вдигнало пенсиите с повече, отколкото за 12 години. “Бяхме готови да продължим този процес, имахме разбирането на нашите партньори. За съжаление, всички видяха какво се случи”, каза със съжаление Атанас Зафиров, но уточни, че това може да бъде поправено при сформирането на парламента, дори и без редовен кабинет. “Стига да съберем нужното мнозинство, можем да задължим служебното правителство да индексира пенсиите с 20%, а не с планираните 6%. Но за това БСП трябва да получи добро представителство”, обясни той.
“Служебният кабинет има една-единствена задача – да проведе едни нормални и честни избори. Но той се занимава с нещо съвсем различно – масови уволнения, предимно на членове на БСП. Президентът еднолично решава как да бъдат сменяни дадени хора и да бъдат възстановявани хора на ГЕРБ. Това правителство има изцяло реваншистко поведение и то е вредно за България”, заяви кандидатът за народен представител от Враца Таня Митова.
“Възстановяват се не само хора на ГЕРБ, а и хора, изгонени от същото това правителство заради съмнения за корупция. Говоря за един от заместник-министрите на регионалното развитие, който точно от предишния беше изгонен и сега е възстановен”, добави Зафиров.
“Жените в листата на Враца са 50%. За първи път жените имат такова представителство. Знаете, че жените сме постоянен фактор и така, както по своята същност се грижим за своите семейства и деца, така ще направим всичко възможно да убедим хората от цялата област, че политиката на БСП е тази, която ще им донесе тази стабилност, за която мечтаят. Защото това е много тъжен район с много проблеми с демография и икономика. Но мисля, че има какво да се направи. И ако някой заговори за някакъв национален фонд, който да бъде за Северозапада, това беше БСП и то преди години. Сега имаме реалния шанс да го осъществим”, каза още Митова.
“Ще положим всички усилия Враца да получи достойно представителство в парламента и за Северозапада да спре да се говори като най-изостаналия регион на България. Нашето намерение е 50% от средствата по Плана за възстановяване и устойчивост да бъдат насочени към Северна България”, заключи Атанас Зафиров.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО