Зала във филиала на Русенския университет в Силистра ще носи името на проф. Иван Недев

Зала във филиала на Русенския университет „Ангел Кънчев“ в Силистра ще носи името на проф. д-р Иван Недев. Именуването стана днес на тържество, на което присъстваха Юксел Исмаил – зам.-областен управител на Силистра, Стилиян Стойчев – зам.-кмет „Хуманитарни дейности“ на община Силистра, доц. д-р Десислава Атанасова – зам.-ректор на Русенския университет, д-р Николай Недев – син на проф. Иван Недев, преподаватели студенти от филиала.
Решението за именуване на залата бе взето на априлското заседание Академичният съвет на Русенския университет „Ангел Кънчев“.  Отчетени бяха научния принос в развитието на българистиката и дългогодишната у преподавателска дейност на проф. Недев, които го превръщат в емблематична личност за учебното заведение.
Животът и дейността на проф. Иван Недев са тясно свързани с развитието на образованието в Силистра. От учебната 1972-1973 година до 2004-2005 е преподавател  в някогашния Институт за подготовка на учители „Дочо Михайлов”, прераснал през 1998 г. във Филиал на Русенския университет.  През всичките тези години той води лекционни курсове по фонетика, морфология и синтаксис на съвременния български книжовен език, по старобългарски език, по история на новобългарския книжовен език и по диалектология.
Инициативата в чест на проф. д-р Иван Недев е продължение на подобна отпреди няколко години, когато една от големите зали на филиала бе именувана „Проф. д-р Славчо Иванов“ в памет на друг дългогодишен преподавател в учебното заведение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари