Зам.-министър Якимов връчи сертификат за инвестиции клас „А“ в Пловдив на китайска компания, изграждаща високотехнологичен завод за алуминиеви части

Служебният заместник-министър на иновациите и растежа Красимир Якимов връчи на официална церемония днес сертификат клас „А“ на китайската компания „ЗИЕС ЮРЪП“ ЕООД (ZS EUROPE LTD). Събитието се състоя на индустриалния терен край село Радиново, върху който вече се изгражда производствената база на компанията. На церемонията ще присъстваха още посланикът на Китайската народна република в България Н. Пр. Дай Цинли, Пламен Панчев – изпълнителен директор на Тракия икономическа зона, Димитър Иванов – кмет на Община Марица.
„Това наистина е една сериозна стъпка в развитието на българо-китайските отношения. Това очертава Пловдив като един притегателен център за инвестиции, не само български, но и чуждестранни. Само миналата година през Министерството на иновациите и растежа сме сертифицирали четири проекта в района на обща стойност 135 млн. лева, които са разкрили 330 работни места. Продължаваме да работим активно за подобряването на бизнес климата в страната, което както виждаме се отразява по един изключително благоприятен начин и на работната ръка“, каза на официалната церемония заместник-министър Красимир Якимов. 
Фирма „ЗИЕС ЮРЪП“ е поредният инвеститор в Тракия икономическа зона (ТИЗ), най-големия индустриален парк в Източна Европа. Фирмата е първият китайски инвеститор в областта на индустрията в България, посочват от ТИЗ. Компанията изгражда високотехнологичен завод за алуминиеви части, които намират широко приложение в автомобилостроенето и автомобилната индустрия в подзона Марица, част от ТИЗ. Строителството се изпълнява от „Сиенит строителна група“ и към момента е на стадий вдигната конструкция. Очаква се заводът, който е със застроена площ 10 000 кв. м, да бъде завършен до края на 2024 г. Планира се бъдат разкрити над 100 нови работни места.
„Искаме да благодарим на нашите партньори. Днес започва едно ново пътешествие за нас – нашата експанзия в Европа. Това е първата площадка, която откриваме в Европа. След приключването на първия етап и построяването на първата сграда, ще започнем втория етап от нашата инвестиция, който е в по-голям размер и ще бъдат открити допълнителни работни места. Надяваме се в бъдеще инвестицията ни да порасне заедно с успешното развитие на нашия бизнес. Ние постигнахме това, което се случва днес с подкрепата на нашите партньори и подкрепата на нашето правителство. Много сме щастливи, че правим нашите инвестиции в България“, каза Чен Инси – управител на „ЗИЕС ЮРЪП“.
„Разглеждахме три различни локации за осъществяване на проекта. Едната беше в Стара Загора, другата в Божурище и тук. Но тази площадка тук отговаряше най-много на нашите изисквания, защото имаше необходимото електричество и инфраструктура, и получихме подкрепа както от местната власт, така и от собственика на терена и държавната администрация“, каза адвокат Християн Георгиев. Той посочи още, че стойността на инвестицията на първия етап се равнява на 18,7 милиона лева.  
„Днес е важен ден за бизнеса между Китай и България. Поздравявам „ЗиЕс Юръп“ ЕООД за успешния старт на техния проект. Китайски компании вече имат успешни инвестиции в селскостопанския сектор в област Пловдив. Между България и Китай съществуват много плодородни икономически търговски връзки. След пандемията това е една от първите инвестиции, които дават плод. Сигурна съм, че ще задълбочим бъдещото си сътрудничество както с Тракия икономическа зона, така и с община Марица и това няма да е последната китайска инвестиция тук. Има много обещаващи области, в които нашите компании могат да работят съвместно. За мен е приоритет да работя заедно с нашите български колеги“, коментира Н. Пр. г-жа Дай Цинли. 
По-късно през деня зам.-министър Якимов и посланичката на Китай проведоха работна среща, на която обсъдиха двустранните икономически отношения между двете държави, както и възможностите за инвестиции и развитие на иновациите.
БТА припомня, че работата по проекта започна още през април тази година. Инвестиционната програма включва изграждане на автоматизирана производствена сграда, столова, битови помещения на два етажа, открит паркинг. Производителят е доставчик на автомобилни части за „Волво“, „Фиат“, „Тесла“. Заради европейското изискване частите, които се произвеждат за новите автомобили, да бъдат произведени на територията на Европейския съюз, инвестицията е насочена към България, посочи Валентин Кънчев, собственик на строителна компания „Сиенит“. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари