Заместник-директорът Наталия Кара: Болградската гимназия е флагман на образованието, културата и възпитанието. И така ще бъде

През цялото си съществуване Болградската гимназия „Г. С. Раковски“, както и хората, които са работили и работят тук, са флагман на образованието, науката, културата и възпитанието. И така ще бъде. Това каза в интервю за Българската телеграфна агенция (БТА) Наталия Кара, заместник-директор на училището с над 160-годишна история, намиращо се в днешна Украйна.
„В момента децата са около 500. Бяха малко повече, но за съжаление, със събитията в Украйна част от децата напуснаха. В момента учат някъде зад граница в цял свят. През тази учебна година, която вече приключи, бяхме на смесено обучение – дистанционно и присъствено. Изчакваме да приключи подготовката на новото ни бомбоубежище, което да използваме всички“, разказа тя. 
В България повечето училища искат физкултурен салон или футболно игрище, а в Болградската гимназия правят ново бомбоубежище, което да осигури безопасно укритие на всички деца в случаите на въздушна тревога. 
„Не ние искаме, наложиха ни го условията, в които живеем. Трябва да имаме възможността да запазим най-важното – живота на децата. В случай не тревога да могат те да влязат и да са в безопасност там“, посочи тя. 
Заместник-директорката сподели и как децата приемат войната, както и как се е променил начинът им на учене. „Децата, както и всички други хора, приемат емоционално нещата. Наложи им се бързо да пораснат. Те усещат какво се случва, знаят, имат близки, познати, роднини и членове на семейство, които са преки участници в събитията. Няма как те да не го разбират и да не го усещат“, сподели Наталия Кара. 
По думите всички вече са свикнали със сигналите за тревога, които понякога са ежедневни. 
„За съжаление, дори не подозираме с какво можем да свикнем, но се оказва, че има и такова нещо. Ако първоначално паниката наистина беше много голяма, в момента, като звучи тревога, ние просто знаем – крачка по крачка – какво трябва да правим. Без да има паника, без да има излишни вълнения. От нашите реакции зависят децата, няма как да бъде по друг начин“, увери тя. Заместник-директорката разказа също, че някогашните учения за евакуация от сградата са приемани като забавления за учениците, но сега те подхождат дисциплинирано и са се научили да се придвижват до обозначените за укритие места. 
„Всеки клас и всяко дете знае мястото си, на което трябва да отиде, за да бъде в безопасност“, увери тя. 
Наталия Кара сподели и за богата история на гимназията, наричана от поета и революционер Христо Ботев „това свято за целия български народ училище“.
Болградската гимназия е от 1858 г. Нейното съществуване започва с подписването на историческия Хрисовул (Указ) от молдовския княз Никола Богориди. Вече са минали над 160 години оттогава. Тя е първото българско средно общообразователно училище извън пределите на България, както и за цялото българско образование. Има уникална история. Както се променя историческата съдба на Бесарабия като територия, така се сменя и статутът на учебното заведение. Вече 10 пъти се променя статутът на училището във връзка с промените при нас тук, сподели тя. 
В училището има единствен по рода си музей, който разказва историята на самата гимназия. 
Има интересни и уникални експонати – оригинали и фототипни издания, документи, книги, свидетелства и много други. Те са свързани с това как са навремето са работили обезпечителните съвети, как са организирали функционирането на цялото училище. Средствата от околните пет езера се дават да има живот това училище, печатницата, обслужвала училището и региона, пансионът. Да могат тези, които да следват науки, да го направят. Випускниците на гимназията някога, бидейки студенти в Европа, са ползвали стипендии на собственото си училище. Тя е била пет пъти повече от броя на студентите там. Представяте ли си каква мотивация е било за децата да учат. Затова имената на Александър Теодоров-Балан, Александър Малинов и много други, бидейки випускници на гимназията, наистина са учили, за да бъдат едни от най-добрите за своето време, сподели още заместник-директорът на Болградската гимназия Наталия Кара. 
Силуетът на Болградската гимназия „Г. С. Раковски“ е логото на Деветнадесетата Световна среща на българските медии, която се проведе в Одеса, Болград и Измаил (Украйна), където има големи български общност. 
БТА организира 19-ата световна среща на българските медии в Одеса, Болград и Измаил (Украйна) от 18 до 21 юни 2024 г. със съдействието на „Аурубис България“, А1, „Главболгарстрой Холдинг“ АД, Евроинс Иншурънс Груп, Пощенска банка, СОФ Кънект – операторът на летище София, Национален дарителски фонд „13 века България“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари