Заместник-министърът на образованието и наукaта Емилия Лазарова награди в Рилския манастир петима училищни директори

Петима училищни директори, които стимулират развитието на педагозите и ги мотивират да търсят и прилагат нови и модерни методи на образование, бяха отличени с традиционната награда на Министерството на образованието и науката (МОН) „Св. Иван Рилски“. Наградата беше връчена в Рилския манастир традиционно, на днешния ден, когато се отбелязва църковният празник на светите равноапостоли Кирил и Методий.
Награда „Св. Иван Рилски“ получиха Елка Божикова, директор на Природо-математическа гимназия „Яне Сандански“ – Гоце Делчев, област Благоевград; Асен Александров, директор на 51. СУ „Елисавета Багряна“ – София; Станчо Атанасов, директор на Професионалната гимназия „Велизар Пеев“ – Своге, Софийска област; Татяна Василева, директор на Профилирана природо-математическа гимназия „Акад. Иван Ценов“- Враца и Таня Петрова, директор на Основно училище „П. Р. Славейков“ – Варна.
Наградите на отличените директори бяха връчени на церемония в Иконната зала в манастира.
„На това свято място, което ни изпълва със смирение и почит към чудотвореца Св. Иван Рилски, си спомняме за благодатта му към ближните и духовното му завещание. Светецът ни е показал как да бъдем единни и да живеем в мир“, каза заместник-министърът. Тя посочи, че днес е денят, в който се прекланяме пред светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий, благодарение на които сме народ и имаме своя писменост и култура.
„От вас зависи нивото на образованието, нивото на учениците да учат, както и културата и ценностите, които се възпитават“, допълни още заместник-министърът. Тя поздрави и директорите на регионалните управления на образованието, откъдето са и наградените директори.
Наградените учители бяха поздравени от вокална група „Калпазани“ от Шесто основно училище в Кюстендил, а преди това бяха приети от игумена на манастира Адрианополския епископ Евлогий.
„Слава Богу и тази година продължаваме традиция, подета от Министерството на образованието преди години“, каза епископ Евлогий. „Когато има Божия подкрепа и благословение, трудностите могат да се преодолеят и да имаме добри резултати, не само като отчитане пред обществото, но и да бъдем изпълнени с удовлетворение, че полаганият от вас труд дава добри плодове в полза на нашето обществото, за слава на Отечеството ни, за благодарност към братята Кирил и Методий и техните ученици, за тяхното велико дело“, обърна се към училищните директори епископ Евлогий.
В проповедта си в централния храм в манастира игуменът посочи, че ние сме един от малкото народи, които имат собствена азбука, писменост и език, който е жив, и който продължава да възкръсва чрез учителите и учениците.
„В Рилската Света обител ежедневно се извършва богослужение с молитви към Бога за нашия народ и нашето отечество. Както вие преподавате словото Божие на учениците и те се учат на четмо и писмо, така да продължаваме и занапред – да изпълняваме мисията, която ни завещаха светите братя Кирил и Методий“, каза още игуменът на манастира. Той посочи, че живеем в трудни, размирни времена, а църквата и училището са от най-важните институции, които трябва да пазят езика и вярата на българския народ, завещани ни от нашите предци.
По традиция наградените училищни директори получиха и икони на свети Иван Рилски – основателят на Рилския манастир.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари