НачалоСвятЗапасите от оръжия на страните от ЕС са сериозно изчерпани

Запасите от оръжия на страните от ЕС са сериозно изчерпани

Запасите от оръжия на страните от ЕС са сериозно „изчерпани“ след изпращането на оръжия в , предупреди в понеделник върховният представител на ЕС по външната Жозеп Борел, пише „Политико“.

По време на дебат със законодателите на ЕС, първият дипломат призова страните членки да попълнят арсеналите си, о каза, че най-добрият начин да го равят е заедно, защото това ще излезе по-евтино.

Борел също така призна, че ЕС е трябвало да започне да обучава украински войски преди една година, когато някои държави-членки призоваха за това, като казаха, че ако това се беше случило, „щяхме да сме в по-добра ситуация“.

Миналата седмица на неформална на европейските министри на отбраната в Прага беше обена мисия за военно обучение на ниво ЕС в Украйна, както и по-добро обединяване на военно оборудване и ресурси.

През юли ЕС увеличи финансирането за военна подкрепа за Украйна с 500 милиона евро.

От началото на войната на в Украйна ЕС предостави военна помощ на стойност около 2,5 милиарда евро на Украйна чрез така наречения Европейски механизъм за мир, като част от оръжията идват от собствените запаси на страните.

Предупрежденията за празни запаси идват и от страни членки. Миналата седмица германският министър на отбраната Кристин Ламбрехт каза, че Берлин „достига границите на това, което можем да дадем от Бундесвера“.

През юли шестте най-големи страни в не са предложили нова двустранна военна помощ на Украйна, според Института за световна в Кил.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО