Започна 25-тото издание на Международния детски конкурс „Южни слънца“ в Петрич

Започна 25-тото издание на Международния детски конкурс „Южни слънца“ в Петрич. Близо 1200 деца и младежи днес се включиха в традиционното дефиле на участниците, което започна от сградата на Общината и завърши на градския площад „Евтим Евтимов“. По случай 25-годишнината част от тях се бяха подредили във формата на слънце и числото 25 в средата.
Конкурсът е под егидата на Министерството на образованието и под патронажа на кмета на община Петрич. Главен организатор всяка година е Центъра за подкрепа за личностното развитие при Общински детски комплекс – Петрич.
Символично начало на конкурса тази вечер даде заместник-кметът по хуманитарни дейности в Община Петрич Нина Попова. От сцената тя приветства присъстващите и каза, че този празник на детското творчество вече 25 години е важна част от културния календар и заема специално място в сърцата на петричани. Четвърт век история, която свидетелства за сърцатата работа на стотици ръководители, на хиляди деца участници и  на основните организатори, посочи Попова. Тя благодари на Центъра за подкрепа за личностното развитие при Общински детски комплекс – Петрич за помощта, която дават на изкуството във всички негови направления. 
Попова посочи, че този празник ще пребъде заради непреходния заряд на детското творчество в рисуването, в пеенето и в танца, както и заради голямата любов на хората, които са се посветили в тази кауза.
По-рано през деня програмата започна с направлението „Преглед на фанфарни и духови оркестри и мажоретни състави“, което тази година се организира за първи път. В журито, което оценяваше участниците, бяха хореографът Лидия Томова – Чимева, Йордан Христов – втори диригент на Гвардейски представителен духов оркестър, и диригентът на Градския духов оркестър в Благоевград Борис Янев. „Гран при“ на кмета на община Петрич в първия преглед на ученическите духови и фанфарни оркестри и мажоретни състави спечели Младежката музикална формация при Центъра за подкрепа за личностно развитие при Общински детски комплекс във Велинград.
Днес започна и традиционният пленер „Мелодия в багри“. В него участват около 40 художници, а техните творби ще бъдат оценявани утре. В утрешния ден предстоят и традиционните две направления – „Народно пеене“ и „Фолклорно надиграване“. Сред официалните гости на събитието бяха народният представител Костадин Стойков и председателят на Общински съвет в Петрич инж. Светла Данаилова. 
 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари