Започна геофизичното проучване на писаната тракийска гробница край хасковското село Текето

Рекламирай в beZpartien.bg

Започна геофизичното проучване на тракийската гробница край хасковското село Текето, за която се счита, че е със стенописи по подобие на некрополите край Казанлък и село Александрово.
„Пътувам към обекта, скоро ще бъда на мястото“, съобщи за БТА ръководителят на екипа археолози доц. д-р Георги Нехризов от Националния археологически институт с музей към БАН.
„Министерството на културата отпусна част от необходимите средства, ще разчитаме и на събраните от Регионалния исторически музей (РИМ) в Хасково дарения“, уточни археологът. По думите му целта на проучването е да се намери входа на гробницата, което ще улесни специалистите при разкопките на обекта по същество.
В момента специалисти забиват колчета в подобие на разчертания като координатна система терен на могилата, посочи директорът на РИМ-Хасково Пенко Добрев. Разчистването на терена завърши преди по-малко от две седмици.
Нехризов официално съобщи за откриването на гробницата с предполагаема датировка края на IV – началото на III век пр. Хр. на 24 април тази година. В оставени от иманяри ровове бяха открити артефакти – фрагменти от цветна мазилка с различна окраска. Именно те дадоха аргументи за твърдението, че вътрешността на некропола е със стенописи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *