Започна идентифициране на вида и състоянието на дърветата във връзка с инвестиционен проект за реновиране на свищовския квартал „Дунав“

Във връзка с реализирането на инвестиционен проект за реновиране на ж.к. „Дунав“ в Свищов започна идентифициране на всяко едно дърво и описване на вида и състоянието му. Цялостната концепция на проекта е екологично съобразна и жителите могат да бъдат спокойни, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация.
От там информираха, че спекулации в публичното пространство целят да внушат, че предстои безразборно премахване на дървета и поголовна сеч в квартала. От Община Свищов апелират гражданите да не обръщат внимание на подобна информация.
При старт на строително-монтажните дейности в квартала, ще се направи оглед на идентифицираните дървета и по преценка на специалисти и еколози ще се състави протокол, с който ще бъде преценено какво е състоянието на всяко едно дърво и дали е необходимо неговото премахване. Това е начинът всеки един проект в градска зона да се идентифицира с отделен номер и да се картотекира от ландшафтен архитект, допълниха от Общината.
В техническия проект се предвижда да бъдат засадени над 150 вида дървесна и храстова растителност и да се увеличат зелените площи, заедно с паркоместата. Ще бъдат изградени нови алеи и цялостна вертикална планировка. С цел подобряване качеството на живота в квартала е предвидено изграждане на нови паркови зони, с кътове за отдих, детски и спортни площадки. Предстои също така да се подобри осветеността и да се изгради модерна система за сметоизхвърляне и сметосъбиране, поясниха от общинския пресцентър.
БТА припомня, че по Националната кампания „Чиста околна среда – 2024” в община Свищов ще бъдат финансирани три проекта на обща стойност 45 хил. лв. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари