Започна Международният театрален фестивал “Вълшебната завеса“ в Търговище

Започна XXIII-то издание на Международния театрален фестивал “Вълшебната завеса“ в Търговище. Изпълнения на Духовия оркестър „Васил Абрашев“ към Община Търговище и Мажоретния състав към Младежкия дом в града радваха публиката в минутите преди официалното му откриване.
Форумът, който ще продължи до 11 май, събира театрали от Чехия, България и Гърция, които ще оценяват спектаклите.
Селекционерът на фестивала Денислав Янев посочи, че екипът на Драматичния театър в Търговище е направил всичко възможно, въпреки ремонтът на сградата, да създадат театрален празник за следващото поколение. За да има възможност да се докосне до нови, различни светове и до едни от най-интересните съвременни творци в сферата на театъра за деца и младежи. 
Тази година фестивалът започва седмица преди традиционния пролетен панаир, каза в обръщението си кметът Дарин Димитров. Той обясни и защо е така: май е месец е най-празничният в община Търговище. Димитров покани жителите и гостите на общинския център да се включат в поредицата от прояви до края на май. 
Мим формация „Жар театър“ откри фестивала на площада пред Драматичния театър. Трупата представи авторския спектакъл „Вълшебният меч“.
През следващите дни зрителите ще видят общо 11 от най-добрите образци на театралното изкуство за деца и тийнейджъри, кандидатствали за участие в престижния международен форум.
„Опитали сме се да има огромно разнообразие в програмата. Има спектакли, които са от куклени, от драматични, има танцов спектакъл, има Оскар Уайлд, Ерих Кестнер. Постарали сме се да има и за малки, и за големи, за всекиго да има по нещо“, каза за БТА селекционерът и заместник-директор на Драматичния театър в Търговище Денислав Янев. По думите му от 14 спектакъла в тазгодишното издание на форума три са в паралелната програма – два на Драматичен театър – Търговище и „Жар театър“, които откриват днес. Другите са в състезателната програма и ще бъдат журирани. 
Спектаклите ще оценява международно жури с председател д-р Ина Божидарова, театровед и критик (България) и членове – Ян Ирку, театрален и кино режисьор (Чехия) и д-р Амалия Кондояни, драматург на Национален театър на Северна Гърция – Солун (Гърция). 
Ще бъдат присъдени шест награди за най-добри постижения в областта на режисурата, сценографията, музиката и актьорското майсторство.
Фестивалът „Вълшебната завеса“ се провежда с подкрепата на Министерството на културата, Община Търговище, Куклен театър – Търговище и спонсори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари