Започна образователната програма „Приключения в Абритус“ за децата на Разград

Започна образователната програма „Приключения в Абритус“ за децата на Разград, съобщиха от Регионалния исторически музей, организатор на инициативата. Тя е предвидена за ученици от първи до пети клас. Тази година програмата е триседмична: от 1 до 5 юли, от 8 до 12 юли и от 15 до 19 юли от 9:00 до 12:00 часа. Обновена и допълнена с нови игри и изненади, тя гарантира незабравими приключения на момичетата и момчетата, които се включат в нея, допълват от музея.
Днес бяха включени беседи от музейния педагог Христо Христов, археолога Силвия Анастасова и дизайнера Михаил Маринов.
Децата гледаха филми и отговаряха на въпроси с картинки в играта „Играй и учи с нас“. 
Първият ден завърши на лапидариума, с игри от древността. 
До края на седмицата децата ще работят в ателиета за изработка на бойно облекло, ще играят древни спортни и настолни игри, ще организират и ще бъдат на пазар, на театър от древността, ще търсят съкровища и ще участват в археологически разкопки.
„По своето съдържание програмата е уникална в страната. Започнахме преди три години с идеята деца от първи до седми клас от сутринта до обяд да имат възможността да се запознаят с античното минало на Разград, с бита и културата на хората в древния Абритус, а в залите на Интерактивния музей да научат и любопитни факти за живелите преди нас. Паралелно с това те се запознават и със съхраняваните при нас артефакти от материалното ни културно-историческо наследство в археологическите експозиции. Оказа се, че програмата е успешна, ние я надграждаме непрекъснато и интересът към нея расте. Местата за трите седмици тази година бяха заети много преди крайния срок за записване. И има деца, които вече се били при нас през миналите лета“, разказва директорката на музея Таня Тодорова.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари