Започна регистрацията на делегатите за Патриаршеския избирателен църковен събор

Започна регистрирането на участниците в Патриаршеския избирателен църковен събор, който ще се състои в утрешния ден, съобщиха от Българската патриаршия. 
Регистрацията започна според обявената програма от 10:00 ч. в канцеларията на Светия синод, в залата на Висшия църковен съвет от Комисията по пълномощията. Нейните членове са: Сливенският митрополит Арсений, свещеник Ангел Ангелов, свещеник Георги Димитров, дякон Костадин Бойчин, Иван Млечков, Нели Пешакова и Мария Вукашинова. 
Негово Високопреосвещенство Стерозагорският митрополит Киприан, говорител на събора, поздрави членовете на комисията и им пожела ползотворна работа. 
Днес от 18:00 ч. в старинния храм „Св. София“ ще бъде отслужена архиерейска вечерня, възглавена от Неврокопския митрополит Серафим. На вечерното богослужение ще се черкуват предстоятели и представители на поместните православни църкви, техните делегации, делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор и гости.
По-рано днес мощите на светия патриарх Евтимий Търновски бяха посрещнати в София, като това става по решение на Светия синод на Българската православна църква – Българска патриаршия (БПЦ-БП) и е свързано с интронизацията на новия български патриарх.
На 20 юни на свое заседание, в пълен състав и с избор с тайно гласоподаване, Светият синод на БПЦ-БП избра тримата епархийски митрополити като достойни кандидати да заемат патриаршеския престол. Това са Врачанският митрополит Григорий, Видинският митрополит Даниил и Ловчанският митрополит Гавриил.
Патриаршеският избирателен църковен събор ще се състои на 30 юни, като започва утре рано сутринта с утреня и с Божествена света литургия в Синодалната палата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари