Започва активна кампания за регистрация на прасетата, отглеждани в личните стопанства в Ямболско

Рекламирай в beZpartien.bg

Започва активна кампания за регистрация на прасетата, отглеждани в личните стопанства в Ямболско, стана ясно по време на заседание на областната епизоотична комисия. Мярката е част от превантивните дейности във връзка с открито в област Пловдив огнище на африканска чума по свинете. 
В цялата област Ямбол, която е със 109 населени места, има само 189 регистрирани стопанства тип „заден двор“, в които се отглеждат прасета, уточни д-р Стоян Колев, началник на отдел „Здравеопазване на животните“ в Областната дирекция по безопасност на храните.
„Останалите лични стопанства са нелегални. Затова най-голямата трудност е с кметовете и кметските наместници, с местната власт, да можем да регистрираме всички лични стопанства, отглеждащи от едно до три прасета за домашни нужди“, каза още той.
Спешно ще бъдат свикани и епизоотични комисии в петте общини в областта. „Ще започне тази проверка от двор на двор, за да може да разясним какви мерки за биосигурност трябва да се предприемат. Не е трудна регистрацията, а при нарушителите ще действаме съгласно действащото ветеринарно законодателство“, каза Колев.
По отношение на свинефермите в област Ямбол, ветеринарният контрол там е ежеседмичен и няма да бъдат налагани допълнителни мерки, каза д-р Колев. „Имаме пет индустриални ферми с 40 хил. прасета. Имаме и четири фамилни ферми, с до 1000 прасета. Собствениците им са предупредени за огнището“, посочи той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *