Започва изпълнението на проектите по общинската програма „Култура плюс“ в Търговище

Започва изпълнението на проектите, одобрени за финансиране по общинската програма „Култура плюс“ в Търговище, информират от пресцентъра на кмета Дарин Димитров. 
Регионална библиотека „Петър Стъпов“ е организатор на първото културно събитие по програмата. Днес в библиотеката започват национален форум и кръгла маса на тема „Изкуствата в библиотеката –  средство за ефективна колаборация в дигиталната ера“. Те се организират по повод отбелязването на 65 години от създаването на културната институция и 160 години библиотечно дело в Търговище. 
През месец юни предстоят други две събития, които са финансирани по „Култура плюс“, посочват от местната администрация. На 26 и 27 юни в Драматичния театър балет „Вега“ ще представи концерти, посветени на отбелязването на 30 години от основаването на състава. Ще бъде създадена съвременна танцова продукция върху филмова музика с участието на близо 100 танцьори – настоящи и бивши възпитаници на „Вега“. 
На 28 юни, на сцена „Борово око“, ще се състои концерт на рок група „Сейнтед Синърс“. Проектът за него се реализира от читалището в село Пробуда. Подгряващи концерта ще бъдат млади изпълнители от местни музикални школи. Предвижда се и среща с ученици от профил „Музика“ на Второ Средно училище (СУ) „Проф. Никола Маринов“. 
БТА припомня, че общо 13 проекта са одобрени след първата сесия на програма „Култура плюс“. Сред останалите бенефициенти попадат Регионалният исторически музей в Търговище, Читалище „Напредък – 1864“ в областния град, други читалища от населени места в община Търговище и фолклорен състав.  
На проектно предложение се отпускат до 5000 лв., а за всички одобрени проекти през 2024 г. ще бъдат отпуснати 41 906 лв. от общинския бюджет. 
Целта на програмата е обогатяване на културния живот в общината чрез финансово подпомагане на творци и състави в реализацията на културни прояви и инициативи в общината. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари