Започва процесът по премахване на сградите на терена на бъдещата детска болница

Започва процесът по премахване на сградите на терена на бъдещата детска болница. По-късно днес в кв. „Горна баня“ служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева ще даде старт на процеса по премахването на сградите и на подготовката на терена за изграждането на Национална детска болница.
Мястото за строежа на болницата беше избрано след обсъждането на пет възможни парцела в София. През май 2023 г. министърът на регионалното развитие и благоустройството в служебния кабинет тогава Иван Шишков разписа заповедта за одобряване на подробния устройствен план за бъдещата детска болница.
Днес се очаква да започне демонтирането на опасни елементи от покривната конструкция и от фасадата на съществуващата на парцела сграда, а след това ще се пристъпи към същинското ѝ събаряне. След събарянето трябва да се направи задание и да започне проектирането и реалното строителство на новата болница. Освен лечебното заведение, на терена, който е близо 40 дка, се предвижда да има хотел за родители, търговска част, подземен паркинг. Предвижда се болницата да има 25 клинични структури.
В края на декември 2023 г. екип на Европейската инвестиционна банка представи доклад „Анализ на нуждите от детска болница в София“, изготвен в рамките на Европейския консултантски център по инвестиционни въпроси, по инициатива на Европейската комисия в партньорство с Европейската инвестиционна банка. Анализът показа, че е необходимо изграждане на многопрофилна болница за лечение на детски заболявания от най-високо ниво на компетентност, осигуряваща комплексна и цялостна медицинска помощ във всички педиатрични специалности.
В края на януари 2024 г. „Здравната инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД – търговско дружество със 100 % държавна собственост, подписа споразумение с Европейската инвестиционна банка за предоставяне на безвъзмездна техническа помощ. Споразумението предвижда изготвяне на три документа – Структура, обхват и капацитет на болницата, в който ще са посочени обхватът на специалностите, терапевтичните и хирургични структури, диагностичните структури, дневен стационар, брой и вид клиники и др.; Функционален доклад или техническото задание за проектиране, който ще включва брой болнични легла, обхват на спешното приемно отделение, дневен стационар, операционни и диагностични кабинети, болнични стаи, изисквания за електроинсталация, отопление и вентилация; Обхват на оборудване и обзавеждане. Срокът за изготвяне на финалния доклад е януари 2025 г.
Преди дни министър Кондева се срещна с представители на Европейската инвестиционна банка и консултантския консорциум, който ще изготви пакета от стратегически документи, необходими за изграждането на болницата.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари