Започва проверка на софийски прокурор

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов разпореди извършването на цялостна проверка на работата на Димитър Франтишек Петров, прокурор в Софийската градска прокуратура. Това съобщиха от държавното обвинение.
Проверката ще бъде направена от инспектората при Върховна прокуратура и обхваща периода от 30 юни 2021 г. до 28 юни тази година
Проверката се налага с цел обезпечаване точното и еднакво прилагане на законите от прокурорите и следователите и предвид множество негативни публикации в средства за масово осведомяване, свързани с работата на магистрата.
Ръководствата на прокуратурата и СГП се разграничават и намират за неправилно и порочно произнасянето на Петров по досъдебно производство, образувано през май т.г., се посочва в съобщението. Многократно административните ръководители на ПРБ и СГП са заявявали, че не упражняват вмешателство в работата на наблюдаващите прокурори, но в същото време следва да се има предвид, че наред с вътрешното убеждение, при произнасяне по наказателно производство, наблюдаващите прокурори следва да се водят от съотносимото законодателство, както и от събраните по делото доказателства.
В рамките на ревизията на отдел „Инспекторат“ при Върховна прокуратура на работата на прокурор Петров от СГП през последните три години ще бъдат проверени: неприключени досъдебни производства, срочността на разследването по тях, своевременност и мотивираност на исканията за удължаване на срока на разследванията, своевременното и ефективно упражняване на правомощията по НПК за ръководство и надзор върху разследването и др.; неприключили преписки; спрени досъдебни производства, осъществен инстанционен, служебен и съдебен контрол по спирането и др.; прекратени досъдебни производства, по които не е осъществен съдебен или инстанционен/служебен контрол; внесени в съд дела; постановени откази за образуване на досъдебни производства; оправдателни присъди, изготвени въззивни и касационни протести; нерешени преписки и досъдебни производства; натовареността; депозирани в съответната прокуратура сигнали с оглед на данни за дисциплинарни нарушения и други.
Проверката трябва да приключи с изготвянето на доклад, данните от който могат да послужат за предприемането на последващи дисциплинарни мерки.
Миналата седмица Софийският градски съд не постанови мярка за неотклонение на Никола Тупарев, като посочи, че той следва да бъде незабавно освободен от ареста. Прокурор по това дело е именно Петров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари