Започва учредителното заседание на новия парламент на Северна Македония

За днес е насрочено учредителното заседание на новия състав на парламента на Република Северна Македония след парламентарните избори, които се произведоха на 8 май. Парламентът на страната е съставен от 120 депутати, но на заседанието днес ще присъстват 118-те депутати, чиито мандати вече са потвърдени и са получили удостоверенията си  от Държавната избирателна комисия.
Процедурите по обжалване на изборите, които бяха проведени повторно в седем секции в страната, все още продължават. След тях имаше промяна в разпределението на мандатите, като един мандат от коалицията „Европейски фронт“, водена от ДСИ, отиде в другата коалиция от албански партии – ВЛЕН (ВРЕДИ), а от „Европейски фронт“ обжалват. 
В новия състав на парламента на Република Северна Македония най-много депутати има коалицията „Вашата Македония“, водена от ВМРО-ДПМНЕ – 58. Коалицията „За европейско бъдеще“, водена от СДСМ и коалицията „Европейски фронт“, водена от ДСИ, имат по 18 депутати, коалиция ВЛЕН има 14, а Левица и ЗНАМ разполагат с по шест депутати.   
В дневния ред на първото заседание на парламента, което според новия правилник, приет след бурно заседание през ноември миналата година, може да продължи не повече от 3 дни, има три точки – избор на Комисия за верификация на избора на депутатите, на Комисия по избора и на председател на парламента. 
В материалите за заседанието, публикувани на сайта на парламента, има заявление от Билал Касами, председател на една от партиите в коалицията ВЛЕН – БЕСА, който се отказва от мандата си на депутат и настоява той да не бъде верифициран. Касами е кмет на Тетово и ще остане на този пост, а на негово място ще влезе следващият в листата на ВЛЕН в неговата изборна единица. 
До избора на председател на парламента заседанието на парламента ще бъде водено от най-възрастния депутат, а в новоизбрания състав това е Мерита Коджаджику, също от коалиция ВЛЕН.
Според информацията, която медиите в Северна Македония съобщават в последните дни, най-вероятно за председател на парламента ще бъде предложен председателят на друга партия от коалиция ВЛЕН – Африм Гаши. Информацията, че представител на ВЛЕН ще бъде председател на парламента, потвърди в интервю за МРТ снощи Билал Касами, допълнително потвърждение дойде и след информацията, че Гаши подаде оставка като председател на партията си Алтернатива. Председателят на парламента на Република Северна Македония не може да бъде председател или да има друг пост в политическа партия. Коалицията ВЛЕН преговаря с партията-победител на последните избори ВМРО-ДПМНЕ за съставяне на правителство. 
Председателстващият първото заседание на парламента на Северна Македония определя двама народни представители, които при необходимост да го заместват, а новият състав на законодателния орган може да бъде конституиран, ако на заседанието присъстват мнозинство от избраните нови депутати. 
Четиригодишният мандат на новия парламентарен състав започва да тече от учредителното заседание на парламента, както и срокът от 10 дни, в който президентът на Република Северна Македония Гордана Силяновска трябва да даде мандат за съставяне на правителство на кандидата на партията или партиите, които имат мнозинство в парламента. От резултатите от парламентарните избори и провеждащите се в последните дни разговори между политическите партии изглежда, че това ще бъде председателят на  ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари