Започват археологическите проучвания в североизточната вътрешност на ранновизантийските бани Акве калиде в Бургас

Новият археологически сезон в баните Акве калиде в бургаския квартал „Ветрен“ е официално открит и ще се съсредоточи върху североизточната вътрешност на ранновизантийската баня, както и структури от ранновизайнтийската и средновековната епоха, съобщават от Регионалния исторически музей в Бургас.
Проучванията са финансирани от музея и Община Бургас, а научни ръководители на археологическите дейности са доц. д.н.а. Димчо Момчилов и ас. Мирослав Класнаков. 
Ще бъдат изследвани също средновековен пласт, от който до момента за последните две години има установени пет жилища, част от църква и некропол, които се вместват в хронологическите граници ХІ-ХІІІ в. и са подплатени с голямо количество художествена керамика, монети и печати. Археолозите ще проучат също басейн от Античността и Средновековието, изграден върху античния каптаж; античен канал – съоръжение с особена значимост и през римската епоха, и при изграждането на ранновизантийската баня през ІV в.; каменно съоръжение от андезитен туф, засечено в края на месец октомври 2023 г., за което се предполага, че е част от нимфеума. От музея припомнят, че през лятото на 2022 г. в тази зона бе открит посветителски надпис от края на І – началото на ІІ в. 
По време на разкопките ще продължи и разкриването на пространството между античния каптаж и североизточния ъгъл на турската баня. От екипа обаче обръщат внимание, че резултатите на част от предвидените за проучване обекти до голяма степен ще зависят от нивото на подпочвените води. 
БТА припомня, че разкопките в едни от древните терми се провеждат без прекъсване от 2008 г. насам и откритото досега представя богата гама от ранновизантийска и средновековна архитектура и материали. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари