НачалоБългарияЗасега в 61 държави ще бъдат разкрити секции за вота на 2...

Засега в 61 държави ще бъдат разкрити секции за вота на 2 октомври

На този етап Централната избирателна комисия обяви, че секции за гласуване извън страната на 2 октомври ще се разкрият в 61 държави, предава .

Изборният закон задължава Комисията да обяви местата, в които на проведени до пет години преди изборния ден избори е имало образувана поне една избирателна секция, в която са гласували не по-малко от 100 избиратели. В този списък са и местата, където има дипломатически и консулски представителства на България и в тях следва да бъдат образувани секции.

В одобрения от ЦИК списък фигурират общо 723 секции зад граница в 61 държави, о в са посочени две секции – в Москва и в Санкт Петербург, а не фигурира.

ЦИК не по-късно от 10 септември ще определи окончателно местата в държавите, в които ще се образуват секции зад граница и броят им във всяко населено място въз основа на обобщени данни. Ще се вземат предвид и заявленията, които българите в чужбина подават за вписване в избирателни списъци и посочват места, където се намират.

На този етап най-много секции е планирано да се разкрият в Турция – 143, в Обединеното кралство те са 128, а във Федерална република Германия – 116, но там все още няма яснота дали ще бъде разрешено да се открият секции извън консулските и дипломатическите ни мисии. В Испания са посочени 64 секции, в – 42.

Все още няма окончателна информация от външното ни министерство за дадените разрешения на България да проведе избори и да разкрият секции на 2 октомври. Затова и част от местата са под въпрос.

беЗпартиен
беЗпартиенhttps://bezpartien.bg
Автор, безпартиен.
ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО