Защитата на журналистите от съдебен тормоз е тема на кръгла маса на 9 април

Рекламирай в beZpartien.bg

„Законът на Дафне: По-добра защита на журналистите от съдебен тормоз“ е темата на кръгла маса, която ще се състои на 9 април в Дома на Европа. Това съобщават от Асоциацията на европейските журналисти в България (АЕЖ-България), които са организатори в партньорство с програма „Достъп до информация“ (ПДИ) и „Коалицията срещу SLAPP делата в Европа“ (CASE).
За участие в събитието са поканени Матю Каруана Галиция – директор на фондация „Дафне Каруана Галиция“, Чарли Холт – правен съветник в Greenpeace International и член на Управителния съвет на CASE, директорът на ПДИ Александър Кашъмов, главният редактор на Mediapool Стояна Георгиева, както и представители на Народното събрание, изпълнителната власт, регулатори, европейски институции, гражданския и академичния сектор у нас.
В рамките на дискусията ще бъде представена Директивата за защита на публично участващи лица от неоснователни и злоупотребяващи съдебни производства, известни още като „дела шамари“ или SLAPP. Тя е известна още като „Законът на Дафне“, в памет на убитата през 2017 г. малтийската разследваща журналистка Дафне Каруана Галиция, срещу която приживе са заведени над 40 SLAPP дела, посочват от АЕЖ-България. Допълват, че страните членки ще трябва да приложат директивата до 2026 г., като България е в напреднал процес на създаване на анти-SLAPP закон, който обаче тепърва трябва да бъде публикуван за обществено обсъждане и гласуван от Народното събрание.
Повече информация има ТУК.
/ ГН

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *