Завърши ремонтът на сцена „Филиал“ на Варненския театър

Завърши ремонтът на сцена „Филиал“ на Варненския драматичен театър „Стоян Бъчваров“. Това съобщиха на пресконференция ръководителят на проекта Ивелина Тодорова и зам.-кметовете Диан Иванов и Павел Попов.
Ремонтът се осъществи по проект, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“. Той е на стойност 7,44 милиона лева, от които 6 милиона лева са безвъзмездна помощ, а останалите средства са осигурени чрез финансови инструменти. Сградата е недвижима културна ценност и неин собственик е Министерството на културата. 
Всички дейности по обновяването са завършени, отчете Тодорова. Реновирана е сградата с основната зрителна зала, гримьорните, санитарните помещения. Подменени са дограмите, настилките, осветлението, озвучаването, климатичната и вентилационната инсталация. Обособена е камерна зала. Филиалът вече разполага с две репетиционни, едната от които е за балет, каза още тя. Подобрен е достъпът за хора с увреждания. Сградата е с освежени фасади, изграден е авариен изход. Сцената на основната зала има нова въртяща се механизация, отворен за зрители е балконът, с което се увеличава капацитетът.  
По думите на Тодорова, дейностите във филиала са срещнали много изненади, тъй като инвестиционният проект е стар, направен е през 2015 г. и се е наложило някои пропуски да бъдат отстранени. От Театрално-музикалния продуцентски център са инвестирали в ремонт на светлинния мост, който не е било предвиден в проекта, а съоръжението се е оказало нефункциониращо и опасно. Не е имало предвидени средства и за подобряване на условията на централния вход, където преди работеха заведения, но фоайето е освежено, обясни Тодорова. Скоро ще бъде възложена изработка на нов проект, за да се направи ремонт и там, увери зам.-кметът Иванов. 
След въвеждането на сградата в експлоатация е предвидено сценичните работници да се запознаят с новото оборудване и да започнат репетиции. Официалното откриване на обновената сцена „Филиал“ ще стане през септември т.г., каза ръководителят на проекта. 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари