Здраве, благоденствие и душевно спасение пожела Пловдивският митрополит Николай на миряните по време на днешната литургия

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай оглави архиерейската света литургия тази сутрин. С нея вярващи пловдивчани отбелязаха храмовия празник на църквата “Света Неделя” в града. 
Митрополит Николай отправи обръщение към присъстващите.
“Нека не се увличаме към преходните ценности на този свят, а заедно с великомъченица света Неделя да търсим и ние небесното си отечество и онова, що Бог е приготвил за ония, които го обичат. Днес, възлюбени в Христа братя и сестри, е неделен ден, но не обикновен неделен ден”, каза митрополит Николай. 
Той продължи словото си към миряните, като разказа за празника Петдесетница, който чествахме миналата неделя. “В тази неделя светата църква е установила, освен паметта на света великомъченица Неделя, ние да зачетем и всички светии, просияли на наша родна българска земя – неделята на всички български светии. Защо точно сега? Защото само преди няколко дни слезе Светият дух на Петдесетница. Днес е неделята на всички светии в доказателство, че Светият дух е слязъл над човечеството и това, че има светии и проявление на божествената благодат. А днес ние се уверяваме, че Бог обича България, щом като в пределите на нашето отечество има български светии, щом като над нашия народ Бог е промислил да изгрее слънцето на правдата, да изгрее незалязващата светлина на словото, да изгрее божествената истина и върху свода на българските духовни небеса да изгреят ярки звезди”, добави още митрополитът. 
В края на своето обръщение митрополит Николай апелира всички присъстващи да поискат помощ от светиите, когато им е нужна. “Всички тези светии са ни подали ръце от небесата, за да ни помогнат и от нас зависи дали ще поемем подадената ръка за помощ. Христос няма да нахълта в душите и сърцата ни насила, ако ние не поискаме. Господ ни съветва: Искайте и ще ви се даде, търсете и ще намерите, хлопайте и ще ви се отвори. Нека, скъпи мои чада, в този ден особено да се замислим с благодарност към Бога, че ни е дал ярки звезди да ни светят да не ходим в мрака на смъртната сянка, а да имаме светлината на техните добродетели, вяра и благочестие. Да благодарим на Бога, че не ни е оставил сами. Те са с нас и ще ни помогнат, стига ние да потърсим тяхната благодатна помощ. Аз призовавам благодатта и на света Неделя и на всички родни български светии да пребъде с всички вас за здраве, благоденствие и душевно спасение. Честит и благословен празник. На многая и благая лета. Амин”. С тези думи митрополит Николай завърши словото си. 
След края на службата пред храма ще бъде раздаден курбан, хляб и други храни на присъстващите.
Храм, посветен на света Неде­ля, бил построен в началото на XVII в., във времето на най-големите ограничения на османските власти спрямо християнството.
През 1829 г. ста­рата сграда на „Св. Неделя“ е съборена и на нейно място е изграден временен парак­лис, посветен първоначално на св. Атанасий, а по-късно на Въведение Богородично. В него е бил монтиран иконо­стасът на старата църква. Съ­щата година е сключен Од­ринският мир, сложил край на Руско-турската война от 1828-1829 г. Съгласно неговите усло­вия християните в Ос­манската империя получават някои права. Тогава чорбаджи Въл­ко Куртович издейства сул­тански ферман за обновлени­ето на двата храма – „Св. Не­деля“ и „Св. св. Константин и Елена“.
Новата църква „Св. Неделя“ е замислена като един от най-големите и най-просторни възрожденски храмове по на­шите земи. Издигната е от брациговски строители с гла­вен майстор Петко Петков-Боз. По същото време той е построил и храма „Св. св. Константин и Елена“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари