Здравната инспекция в Плевен създава организация за безплатни PCR тестове за коклюш, разкрива се и кабинет за имунизация на бременни

От 9 май в Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Плевен е създадена организация за извършване на безплатни PCR тестове за лабораторна диагностика на коклюш. Пробите ще се набират в двора на инспекцията всеки работен ден от 9:00 до 11:00 часа в специализиран автомобил и ще се изследват в Медицинския университет в Плевен. Това се посочва в съобщение на директора на РЗИ д-р Илиян Минчев, разпространено до медиите. 
Насочването на пациенти за безплатно изследване за коклюш се извършва от общопрактикуващ лекар/педиатър с медицинско направление. 
Отново от утре в РЗИ – Плевен се разкрива кабинет за безплатна имунизация срещу коклюш на всички желаещи бременни от 27 до 36 гестационна седмица. Условие за поставяне на безплатна имунизация на бременна жена е наличието на медицински документ от проведен преглед и насочване за имунизация от специалист по акушерство и гинекология, общопрактикуващ лекар или друг медицински специалист, от който е виден настоящият период на бременността. 
Имунизацията е еднократна и се извършва с комбинирана ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш с намалено антигенно съдържание с търговско наименование Boostrix.
Ваксинирането се прави след предварително записване на телефон 064/82 37 59. Кабинетът работи по график в дните понеделник, вторник, четвъртък и петък от 15:00 до 17:00 часа.
Справка на интернет страницата на РЗИ показва, че през миналата седмица в областта са регистрирани два нови случаи на коклюш.
На пресконференция днес служебният здравен министър д-р Галя Кондева съобщи, че до момента в страната са регистрирани 843 случая на коклюш. От утре  до 31 юли 2024 г. се въвеждат временни противоепидемични мерки заради епидемичното разпространение на коклюш, се посочва в заповед на министъра на здравеопазването в служебния кабинет, публикувана на сайта на Министерството на здравеопазването. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари