НачалоБългарияЗдравният министър: Недоверието срещу COVID ваксините се пренесло и при редовните детски...

Здравният министър: Недоверието срещу COVID ваксините се пренесло и при редовните детски такива

Общественото недоверие срещу ваксинацията против COVID-19 по време на продължилата над две години пандемия вече се пренася и върху останалите ваксини, част от имунизационния календар на децата. Това отчете пред bTV служебният здравен министър Асен Меджидиев.

„Този момент с ваксинациите (срещу COVID-19) допринесе и срина доверието на хората към нормалния имунизационен календар. Като министър на здравеопазването това го наблюдавам към момента – имаме недоверие към ваксини, които са изключително важни, които трябва да се прилагат на децата“, каза той.

И посочи основната задача на експертите от министерството – да се обмисли добре какъв ще бъде подходът при предстоящата година на ваксинация срещу варицела и морбили. „Там са най-съществените проблеми, там държавата трябва да насочи в момента усилията си. Работим по това в училища, в детски градини.“

Меджидиев коментира проблема о допълнение към основната тема, която той защитава и на национално, и на европейско ниво – да бъде прекратен договорът между „Пфайзер“ и Европейската комисия за доставка на COVID ваксини или пък количествата да бъдат разсрочени във времето и закупувани от всяка една държава при нужда.

Основният аргумент на българските власти – досега страната ни е унищожила огромни количества ваксини с изтекъл срок на годност (последната партида бе 2,5 млн. бройки), а сега, по силата на договора на с фармацевтичния гигант, трябва да купи още 7 млн. ваксини, които няма особени изгледи да бъдат използвани. Редица европейски държави, като Полша и Словакия, подкрепили България в това искане, подчерта Меджидиев.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО