Здравно-социална подкрепа по проекта „Грижа в дома“ получават 300 самотни възрастни и хора с увреждания в селата на община Тунджа

Рекламирай в beZpartien.bg

Проектите „Грижа в дома“ по програмата „Развитие на човешките ресурси“ през новия програмен период 2021 – 2027 г. са незаменими за самотните възрастни и хората с увреждания в цялата страна и трябва да бъдат продължени. Това заявиха участниците в пресконференция в община Тунджа.
„Социалният ефект от този проект се измерва не само с индикатори, а с човешки съдби. Ежедневно се сблъскваме с хора, които имат нужда от тази подкрепа, от тази комплексна и интегрирана помощ, която предлага „Грижа в дома“, каза кметът на община Тунджа Станчо Ставрев.
„Един такъв проект е не просто необходим, той е жизнено необходим. Той дава една много добра индивидуална грижа на всеки един от потребителите, особено за хора, чиито близки живеят далеч, в други градове или в чужбина“, каза директорът на „Социално подпомагане“ в Ямбол Мария Славова. Тя посочи, че по проекта са обхванати „изключително тежки случаи и хора, на които буквално няма кой да им отвори вратата“.
Проектите „Грижа в дома“ са изключително важни, потвърдиха също Мария Савова и Десислава Георгиева като представители на управляващия орган на програмата „Развитие на човешките ресурси“. „На някои от тези хора няма кой един хляб да им купи. Хората са доволни и сега са стресирани, че проектът може да свърши“, коментира Савова.
„Грижа в дома“ в община Тунджа започна в началото на 2023 година. До края на февруари т.г. са обхванати 300 самотно живеещи възрастни и хора с увреждания в селата на общината. За целта са осигурени до момента над 1,2 млн. лв. европейско финансиране, обясни Силва Иванова, началник на отдел „Социални услуги“ в Общината.
Осигурена е и трудова заетост за общо 70 души. Сред тях са домашни помощници и специалисти – социален работник, медицински сестри, рехабилитатори и психолог. „Грижа в дома“ първоначално бе за една година, вече два пъти се удължава с по три месеца. Засега крайният срок е 12 юли т.г., ако държавата не удължи процедурата, посочи още тя.
„Надявам се тези три месеца да не бъдат последните, а поредните по проекта. Надявам се държавата да намери адекватен механизъм за това да осигури не просто устойчивост на тези услуги, а надграждане на този тип подкрепа, както например се случи със схемата за услуги за ранно детско развитие“, коментира кметът Ставрев.
„Сред тези хора има и такива без експертни решения от ТЕЛК, за тях това е единствената възможност за здравно-социална помощ. Ако този проект приключи, тези хора остават без алтернативна грижа. И това е не само в община Тунджа, а в национален план, обясни Силва Иванова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *