Зелените отпадъци се поставят в чували до контейнерите за смет, припомнят от Столичния инспекторат

Рекламирай в beZpartien.bg

Зелените отпадъци, клони, листа, храсти, събрани от почистване на междублокови пространства и градини, се оставят до контейнерите за смет в чували. За това припомнят от Столичния инспекторат във връзка с постъпили сигнали за наличие на зелени отпадъци в контейнерите.
Когато гражданите почистват общински терени (междублокови пространства) от прораснала растителност, това трябва да бъде съгласувано с районната администрация, подчертават от инспектората. Това е необходимо, за да се избегнат редица проблеми впоследствие като застояване на събраните количества. Порочна практика е да се изхвърлят други отпадъци върху тях и да се образуват замърсявания, както и неприятни гледки. Друга причина, заради която трябва да се определи мястото на събраните клони и изрязани храсти, е то да бъде достъпно за техниката и да няма паркирани автомобили, които възпрепятстват процеса, обясняват от инспектората.
От там посочват още, че зелените отпадъци като отрязани клони, храсти и други от домакинствата не се смесват с други отпадъци, като например строителни, едрогабаритни, битови, отпадъци от опаковки, почва, пръст, камъни и др.
В районите „Връбница“ и „Кремиковци“ има обособени места, където гражданите да могат да изхвърлят зелените отпадъци от частни дворове и градини – листа, треви, клони, храсти, стебла от растения. Адресите са за район „Връбница“, с. Мрамор, ул. „Васил Левски“ след бензиностанция „Петрол“. За район „Кремиковци“ обособеното място е в с. Яна, на ул. „Св. Ана“, както и в кв. „Челопечене“ на ул. „Гилица“.
БТА припомня, че зелените отпадъци се събират със специализирана техника и се транспортират до Инсталацията за биологично третиране на площадка „Хан Богров“. При преработката им се получава компост, който е естествен обогатител на почвата. Той задържа влагата и помага за по-доброто усвояване на хранителните вещества от растенията. Компостът се използва за подобряване на почвата в столичните паркове и градини. В природата компостирането продължава близо 10 години, а в инсталацията за биологично третиране процесът трае около два месеца. Около 11 хиляди тона компост годишно се произвеждат на площадката на общинското предприятие от инсталацията за биологично третиране на зелени отпадъци в Хан Богров.
БТА припомня още, че безплатно 20 кг. компост могат да получат заплатилите такса „смет“ за недвижим имот за 2023/2024 година. Компостът се раздава всеки работен ден от 10:00 до 17:00 ч. на територията на площадка „Хан Богров“, срещу документ за платена такса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *