Зеленият преход на Европа ще създаде допълнителни възможности за търговия между Индия и България, каза пред БТА индийският посланик у нас

Икономическите взаимоотношения между България и Индия отбелязват подем през последните десет години, каза пред БТА посланикът на Индия в България Н. Пр. Санджай Рана. По думите му връзките между двете страни са силни в областта на тежката и химическата промишленост. Повишава се обменът на строителни материали между двете държави, както и на различни специфични инструменти.
„Сега обаче откриваме нови възможности – компоненти за електрически превозни средства и специфично оборудване за сектор възобновяема енергия. Зеленият преход, който в момента се случва в Европа, ще създаде повече възможности за сътрудничество и търговия между Индия и България“, каза посланикът. Той пристигна на визита в Бургас, за да се запознае с възможностите за задълбочаване на икономическото сътрудничество. Посещението му постави и началото на събитията, с които през тази година ще бъде отбелязана 70-тата годишнина от установяването на дипломатическите взаимоотношения между Индия и България.
„Тази година ще имаме все повече културни мероприятия и дейности и в двете държави. Бургаска област е една от най-динамично развиващите се в България. Тук се извършват много дейности, свързани с бизнеса, икономиката, също и културата. Бургас е вход към България заради пристанищата, които има. Бургас става все по-важен център за търговията между Индия и България. С развитието на логистиката и железопътните линии България се превръща в изключително важен партньор за нас“, каза дипломатът.
Той добави, че България и Индия имат устойчиво сътрудничество в икономическо и културно отношение, а през последните години се откриват и нови възможности с повишаването на интереса към устойчивите технологии, електрическите превозни средства и възобновяемите енергийни източници.
„Поддържаме контакт с логистични компании в България, които спомагат за транспорта и търговията между двете държави. Нашите взаимоотношения винаги са били много силни. Всяка година ние осъществяваме двустранни посещения на много високо ниво. Имаме ползотворни сътрудничества с редица неправителствени организации в областта на бизнеса“, каза още Рана.
В Бургас той коментира и темата с наемането на работници от трети страни у нас като обяви, че Индия е заявила желанието си пред българското правителство за сключване на двустранно споразумение в тази посока. „Това ще е в полза на големите работодатели в България – тези, които имат нужда от добре обучени кадри, а Индия разполага с такива. Страната ни вече има споразумения с Италия, Германия, Франция и Австрия“, добави още индийският посланик.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари