НачалоСвятЗеленски обсъди ситуацията със Запорожката АЕЦ с Макрон и благодари на Джонсън

Зеленски обсъди ситуацията със Запорожката АЕЦ с Макрон и благодари на Джонсън

Френският Еманюел Макрон потвърди днес „изключителната необходимост от запазване на безопасността“ на атомните мощности в по време на разговор с украинския си колега Володимир Зеленски, предаде Франс прес, о се позова на Елисейския дворец.

Подобно на разговора между двамата от 16 август, двамата лидери отново са подчертали важността на ситуацията в Запорожката АЕЦ, която е окупирана от руската армия и чиито последен функциониращ реактор беше изключен от украинската електропреносна мрежа днес.

Еманюел Макрон „омни изключителната необходимост от запазване на безопасността и сигурността на атомните мощности, което няма как да бъде постигнато без изтегляне на руските сили“, заявиха от френското президентство. „Макрон също така подчерта твърдото си убеждение, че украинските правомощия върху централата трябва да бъдат спазвани“, се казва още в изявлението.

Най-голямата атомна централа в беше временно спряна от украинската мрежа на 25 август за първи път в своята история. Това породи опасения сред световните лидери, обезпокоени от възможността обстрелите по нея, за които се обвиняват двете страни, да доведат до голяма ядрена .

По време на разговора си със Зеленски Макрон се е „поинтересувал и от необходимата военна, хуманитарна и икономическа помощ, като е потвърдил пълната подкрепа на Франция за това Украйна отново да си възвърне своите фундаментални права, като се започне с нейния суверенитет, сигурност и териториална цялост“, казаха още от президентството.

Отново днес украинският президент Володимир Зеленски благодари в Туитър на отиващия си премиер на Великобритания Борис Джонсън за неговата „лична смелост и принципност“ в отстояването на срещу руската агресия, предаде Ройтерс. Джонсън беше един от най-изявените гласове в подкрепа на Украйна в та ѝ с пълномащабната инвазия на Москва.

„Имах последен разговор с Борис Джонсън в качеството му на премиер. От името на украинския народ, аз му благодарих за личната смелост, принципност и огромна заслуга за изправяне срещу (руската) агресия“, написа Зеленски. „Очаквам с нетърпение да си сътрудничим с този голям приятел на Украйна в неговото следващо амплоа“, добави той.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО