Жътвена кампания 2024 ще бъде официално открита в пловдивското село Златитрап от служебния министър на земеделието и храните Георги Тахов

Жътвена кампания 2024 ще бъде открита днес от служебния министър на земеделието и храните д-р Георги Тахов. Събитието ще започне в 11:30 часа в село Златитрап, Пловдив, съобщиха от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) и аграрното министерство.
Събитието е част от европейската инициатива „Хляб на мира“, в която страната ни участва. Проектът стартира през 2013 г., когато символично бе отбелязана 25-ата годишнина от падането на Берлинската стена. Инициативата обединява 12 страни от Централна и Източна Европа, които предават в Германия ръж, ожъната в съответната държава, която се смесва и от нея се изпича хлябът на мира.
„Началото на жътвата е дългоочаквано събитие, част от националната идентичност на българина. Отбелязването на този ден символизира уважението към хляба и труда на земеделците“, подчертават от НАЗ. 
Традиционно всяка година домакин на събитието е представител на асоциацията от различен регион на страната. Тази година това е Съюзът на зърнопроизводителите от Пловдив. 
Събитието ще започне с официална церемония под мотото „Да са златни житата в полето, да е едро в класа зрънцето!“, след което ще се извърши ритуалът по зажънване.
В музикалната програма ще вземат участие танцовият състав и хор от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) – Пловдив, както и дуото Петя Манева и Стилияна-Роса Матева (Double M).
Справка на БТА показва, че миналогодишното начало на жътвената кампания и зажънването на ръжта по проект „Хляб на мира“ е било на 28 юни. Тогава домакин на събитието е бил Регионалният съюз на фермерите – Дунавско зърно – Русе, а церемонията се е провела в село Борисово.
Откриването на Жътва 2023 е протекло под мотото „С добро в сърцето, с любов на полето“.
С пресъздаване на народния ритуал „зажънване“ започна прибирането на зърнената реколта в Тунджанско миналата седмица. За дванайсета поредна година жътвата беше открита в земеделските масиви с ечемик в село Търнава, в подножието на Бакаджишките възвишения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари