Живеем в непредвидимо време, но аз съм оптимист, каза пред кирковчани кметът Шинаси Сюлейман по повод 110 години от обявяването на Кирково за община

Рекламирай в beZpartien.bg

Сто и десет години от обявяването на Кирково за община отбелязват днес жителите ѝ, а празникът включва богата музикална програма. 
Живеем в много динамично, непредвидимо време, променящо се с бързи темпове във всяко отношение, което често ни поставя в ситуации на несигурност и безнадеждност. Особено през последните няколко години това безспорно се отразява на живота на всеки един от нас, имайки предвид всички кризи, през които преминаваме в национален и световен мащаб“, каза в словото си кметът Шинаси Сюлейман. Той изброи изборите, през които страната ни премина, сегашната политическа ситуация – правителство в оставка и вероятно предстоящи предсрочни парламентарни избори. 
„Въпреки това аз като кмет на община Кирково съм оптимист и вярвам. Вярвам, че с общи усилия и стремеж ще продължим да развиваме нашата община и да работим за нейното бъдеще. За бъдещето на нашите млади хора и община.“, каза още пред присъстващите кметът. И отчете направеното в общината през изминалата година, като подчерта, че на територията на пограничната община няма населено място, до която да не са достигнали финансови ресурси и дейности за подобряване на облика и условията за живот в тях. 
За БТА по повод 110-ата годишнина Шинаси Сюлейман коментира, че най-голямото предизвикателство на един управник, бидейки кмет на община като Кирково – с площ от близо 100 км от единия до другия край, е балансът и правилното приоритизиране на потребностите на хората. „Няма не село, а махала, на която да не сме обърнали внимание и да не сме заделили средства, било то за детска площадка, улица или друга потребност“, обясни кметът. По отношение на близостта с Гърция коментира, че след ковид пандемията в пограничната община все по-рядко се срещат гърци, тръгнали да пазаруват или просто на разходка. „Цените тук и там вече се изравниха и може би това е причина за по-малкото гърци. Все още поддържаме и икономически и социални контакти, но не е това, на което бяхме свикнали след отварянето на ГКПП „Маказа“, подчерта Шинаси Сюлейман. 
По думите му тютюнът продължава да е основен поминък в над 15 населени места в общината, въпреки тенденцията през последните години хората да се преориентират към зеленчукопроизводството и по-точно към отглеждането на чушки. 
„Община Кирково продължава да бъде най-големият тютюнопроизводител в региона, но за съжаление все още има проблеми в сектора. Те са по отношение на несолидарното разпределение на помощта, която се дава тази година и която ощетява малкия производител. Все още има и тютюнопроизводители, които не са част от прословутия регистър, и то по независещи от тях причини“, каза още кметът на Кирково Шинаси Сюлейман.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *