Знаменателно е, че първата ми света литургия е в деня на общобългарския покровител св. Иван Рилски, каза патриарх Даниил

Знаменателно е, че първата света литургия, която отслужвам като предстоятел на родната ни Българска православна църква заедно със събратята архиереи, е в деня на общобългарския покровител и молитвеник за всички нас, който е преподобният св. Йоан (Иван) Рилски Чудотворец. Това каза в словото си новоизбраният български патриарх Даниил, след като отслужи първата си света литургия като първойерарх и предстоятел на Българската православна църква – Българска патриаршия (БПЦ-БП) в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.
Патриаршеската литургия продължи повече от два часа. След нея Негово Светейшество произнесе слово, в което говори и за днешния празник, свързан със св. Иван Рилски, като каза, че Бог така е устроил нещата, че човек предполага, а Бог разполага.
„Днешният празник има едно много силно послание към нас – кой е знаел за Рила планинаq преди да отиде там св. Иван Рилски, кой е мислел, че тази пустош, дива горска пустиня, може да процъфти и да даде такова светило за цялата вселена, и повече от 1000 години да се слави там Божието име и православни християни отвсякъде, но преди всичко от нашата българска земя, се събираме там. И действително там са съединени небето и земята, защото в това многоотрудено тяло на св. Иван Рилски, което простираше ръце към небето и измолваше Божията благодат, и още приживе под дара на чудотворство, който Господ му беше дал, идваха и се стичаха хора отвсякъде. Сега в неговите нетленни мощи почива Божията благодат и там са съединени действително небето и земята. И как Господ прослави св. Иван Рилски – не е по силите на човека, особено, след като си замине от този свят, да извърши всичко това, което св. Иван Рилски върши през тези повече от 1000 години“, каза в словото си българският патриарх.
„Св. Иван Рилски се яви на своите ученици, заповяда им да вземат тялото му, да го занесат в София, от София в Унгария го носеха на ръце, след това във Велико Търново го носеха на ръце и когато България я сполетя тази беда, поради раздорите, неверието и караниците ни, и на царското семейство, и на народа след това, Бог допусна да се случи тази беда. Пак св. Иван Рилски ни събра, защото, братя и сестри, първата общобългарска институция, която се възстанови след падането на България под турско робство, това е Рилският манастир. Само 73 години, след като България беше опустошена, св. Иван Рилски събра най-напред да се възстанови манастира. Отидоха хора, съградиха отново манастира и през 1469 г. – 73 години след падането на Видинското царство, св. Иван Рилски се върна в своята обител“, с тези думи се обърна към вярващите, дошли на неговата първа патриаршеска литургия, Негово Светейшество.
„Ние считаме начало на Възраждането, на пробуждането, на съзнанието на народа, написването на „История славянобългарска“, но да не забравяме, че там, в светата Рилска обител, беше онова дихание на молитвата, на общуването с Бога, което възкресява човешката душа и човешкото сърце, за да даде сили да се свърши и общата работа за пробуждането на народа и за освобождението на отечеството ни. Виждаме колко силно е това послание за всички нас – да не търсим земната слава, братя и сестри, която е преходна, която днес я има, а утре я няма. Да се доверим на славата, която Господ дава и никой друг не може да даде тази слава. И тя се дава за нашето покаяние, за нашето чистосърдечие, за нашата вярност към Бога, за нашето братолюбие, за нашето желание да следваме Христа, както той се смири, стана човек, уми краката на учениците си, прие поругание, рани, бичуване, смърт. Той, който е цар на царете, Господ на господарите, творец на небето и на земята, на всичко – видимо и невидимо. Затова нека не считаме за унижение, когато най-напред признаваме грешките си, каем се заради тази слава, която Господ дойде да ни донесе, да ни обогати с божеството си“, каза в словото си патриарх Даниил.
Негово Светейшество пожела: „Нека под покрова и по молитвите на св. Иван Рилски Господ, да ни събира да бъдем едно, да мислим за това, което е горе на небето, а не за това, което е долу на земята. Ние сме временни човеци – днес ни има, а утре ни няма Господ пребъдва вечно“.
Сърдечно благодаря на събратята архиереи, представители на поместните православни църкви, че проявиха това братолюбие за един такъв знаменателен, важен ден, какъвто е изборът на предстоятеля на една поместна църква и дойдоха, и подкрепиха с молитвата си всички нас. Това е единството, подчерта новоизбраният български патриарх.
„Наша цел и наша първостепенна задача е да пазим това единство на църквата, както Господ ни е заповядал това, и да се стараем да се въдворява Христовият мир в сърцата ни, и да вървим по пътя на спасението. Тогава да познаят всички човеци, че сме Христови ученици, тогава да повярват, че има по-важни неща от материалните придобивки и материалните ценности, които са обсебили съзнанието на съвременния човек, и не му дават да погледне към небето. Това, което най-много ни липсва днес е любовта, братя и сестри. Всеки търси своето, никой не търси Иисус Христовото. Всеки търси да устрои собствения си дом, тук на земята, а не се труди да устрои душевния си дом, да го приготви за вечното живелище на небесата. По молитвите на св. Иван Рилски Господ насочва нашите пътища, нашите стъпки, умове и желания, сърдечни намерения към нашето призвание и да процъфтява любовта, и братолюбието, единството между нас и да се слави Божието име – во веки веков“, с тези думи завърши словото на патриарх Даниил, което той произнесе.
Сред присъстващите на една част от литургията в патриаршеската катедрала бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, бившият премиер Гълъб Донев, президентът Георги Първанов (2002-2012).
Игуменът на Църногорския манастир архимандрит Никанор беше дошъл днес в катедралния храм „Александър Невски“, за да връчи на новия патрирах Даниил своето писмо за напускане на Българската православна църква. Архимандрит Никанор говори по тази тема пред журналисти пред патриаршеската катедрала.
Както БТА писа по-рано днес, патриарх Даниил каза, че „задачите са много, защото главата на Българската православна църква (БПЦ) е фигура, личност, която следва да олицетворява единството на Светия синод, на БПЦ и на народа“. Защото призванието на църквата е именно това да събира онези, които са разделени. Църква означава единство и самото име на църквата ни говори за това единство – народ, който е призван от Бога да бъде заедно с него и да бъдат съединени в любов, каза пред журналисти новоизбраният български патриарх Даниил преди да отслужи днес първата си света литургия като първойерарх и предстоятел на БПЦ-БП в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.
Видинският митрополит Даниил беше избран вчера за български патриарх и Софийски митрополит от делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор. Новият български патриарх беше избран на балотаж между Врачанския митрополит Григорий и Видинския митрополит Даниил. 
За Видинския митрополит Даниил гласуваха 69 делегати, за Врачанския митрополит Григорий – 66, имаше и три недействителни бюлетини. След това в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ се състоя и тържествената интронизация на новия български патриарх.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари